Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vergeten benzine te betalen in Duitsland

Vraag gesteld door M. Hageman op 3 juli 2022

Gisteren in Duitsland op de snelweg nummer 3 bij Oberhausen heb ik getankt circa 35 / 38 liter bedrag ongeveer 110 euro. Ik heb de tankbeurt echter vergeten af te rekenen, waarvoor mijn welgemeende excuses. Doordat ik geen afrekeningsbon heb en tevens van de transactie ook geen tevens heb zoals de naam van het tankstation etc. hoe kan ik er voor zorgen dat ik een betaling kan doen aan de leverancier. Het tijdstip van het gebeurde is circa half 4 tot 4 uur op 3 juli. Het kenteken van de auto is 55-sv-zz alfa Romeo. Hoe kan ik dit oplossen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft brandstof getankt in Duitsland, maar bent vergeten om hiervoor te betalen. U weet niet meer precies bij welk tankstation u getankt heeft. U wilt graag weten hoe u ervoor kunt zorgen dat u alsnog voor de getankte brandstof kunt afrekenen.

Afnemen zonder te betalen

Als u benzine afneemt, maar hier niet voor betaald, kan de verkoper alsnog betaling voor de afgenomen benzine eisen én kan additionele schadevergoeding worden gevorderd. De verkoper lijdt immers schade doordat uw persoonsgegevens opgevraagd moeten worden opgevraagd en mogelijk een incassotraject moet worden doorlopen. Naast deze civielrechtelijke route kan er ook een strafrechtelijk traject worden ingezet. Het wegnemen van benzine zonder daarvoor te betalen kwalificeert als diefstal wat zelfstandig kan worden bestraft.

Benaderen benzinestation

Het is raadzaam om het tankstation zo spoedig mogelijk te benaderen. Mogelijk kunt u de schade voor het benzinestation daarmee beperken en kunt u een regeling treffen over het alsnog betalen voor de afgenomen brandstof. Ook kunt u daarmee, mits u het benzinestation tijdig weet te bereiken, mogelijk strafrechtelijke vervolging voorkomen.

Benzinestation onbekend

U kunt de benzinestations langs de betreffende snelweg in Duitsland opzoeken via internet. Mogelijk herkent u het betreffende benzinestation na een zoektocht via google streetview.  

Politie

Er bestaat geen centrale organisatie waar u melding kunt maken van het voorval. Het kan wel zinvol zijn om contact op te nemen met de lokale politie en daar uw contactgegevens achter te laten. Mogelijk voorkomt u daarmee strafrechtelijke vervolging.

Conclusie

Het is raadzaam om te proberen te achterhalen bij welk benzine station u getankt heeft, zodat u de gemaakte ‘fout’ nog kunt rechtzetten. Mocht dit niet lukken dan is het raadzaam om in ieder geval contact op te nemen met de lokale politie en daar uw verhaal te doen. Als u niets doet kan de pomphouder naast het verschuldigde bedrag voor de brandstof ook schadevergoeding vorderen en melding doen bij de politie.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina Tanken in het buitenland.