Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade ontstaan tijdens onderhoud in garage

Vraag gesteld door op 30 april 2022

Mijn oldtimer had een nieuwe radio die net geinstalleerd was (door mijzelf). Tijdens onderhoud bij een garage is de garagehouder gaan rijden met de auto om een remtest te doen bij een andere garage. Toen hij de ruitenwisser aandeed werden de draden van de radio losgetrokken (die kwamen in het mechanisme van de ruitenwisser te zitten) en is het binnenwerk van de radio kapotgetrokken. Kan ik de schade verhalen op de garagehouder?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


U bent in het bezit van een oldtimer. Tijdens onderhoud bij een garage is de garagehouder met de auto gaan rijden voor het testen van de remmen. Bij het aanzetten van de ruitenwissers werden de draden van uw zelf geïnstalleerde, nieuwe radio losgetrokken en daarbij ook het binnenwerk van de radio kapotgetrokken. U wilt weten of u de schade op de garagehouder kunt verhalen.

Schade tijdens het onderhoud

Om de garage aansprakelijk te stellen voor schade die is ontstaan tijdens het onderhoud, zult u zelf moeten aantonen dat de garage een verwijtbare handeling heeft verricht. Het gebruiken van de ruitenwissers hoeft in de regel geen problemen te veroorzaken aan andere onderdelen in de auto. Deze handeling van de garagehouder, het aanzetten van de ruitenwissers, kan nauwelijks verkeerd worden gedaan. Nu de draden van de autoradio zijn losgetrokken door het aanzetten van de ruitenwissers, lijkt de kans meer aannemelijk dat de autoradio niet op de juiste manier is gemonteerd. Denkt u dat het anders is dan zult u  moeten bewijzen dat de garagehouder aansprakelijk is voor de schade. 

Meer informatie over uw rechten tijdens reparatie en onderhoud vindt u op onze website.