Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

(On)terechte boete Asfinag

Vraag gesteld door K. van der Weijden op 30 april 2022

Ik ben in maart een paar dagen in Oostenrijk geweest om te skiën. Bij het passeren van de grens heb ik een vignet gekocht en die achter een houdertje geschoven achter mijn autoraam. Nadat ik bij het hotel ben aangekomen heb ik hem op de juiste plaatst geplakt. Hij zat dus een paar uur niet helemaal op de juiste plek. Namelijk iets hoger dan linksmidden, maar niet helemaal linksboven. Ik heb een boete gekregen van 120 euro en een e-mail gestuurd, waarin ik dit heb uitgelegd. Tot op heden heb ik daar geen antwoord op gekregen. Moet ik deze boete maar gewoon betalen, ondanks dat we wel in bezit waren van een vignet? Of kan ik beter niet betalen en bezwaar aanmaken?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U bent in maart een aantal dagen in Oostenrijk geweest. U heeft het door u aangeschafte vignet bij het binnenrijden van Oostenrijk achter een houdertje geplaatst, net hoger dan het midden van de voorruit (linkerzijde). Bij aankomst bij uw hotel heeft u het vignet op de juiste plek aangebracht. U heeft nu een boete gekregen van € 120,- en wilt graag weten of het zinvol is om hier bezwaar tegen te maken.

Tol in Oostenrijk

Bijna alle autosnelwegen in Oostenrijk zijn tolwegen, waarvoor een tolvignet verplicht is. Op enkele autosnelwegen in Oostenrijk (Sondermautstrecken) geldt geen vignetplicht, maar moet apart tol worden betaald voor iedere keer dat deze wegen gebruikt worden. Als men gebruik maakt van de tolwegen zonder geldig vignet, kan een vervangend tolbedrag worden gevorderd. Als de vervangende tol niet (tijdig) wordt voldaan, kan een administratief strafrechtelijke procedure worden gestart door de verantwoordelijke overheidsinstantie in Oostenrijk.

Tolvignet

Een tolvignet bewijst dat de verschuldigde tol voor een bepaalde periode is voldaan. Het bewijsplaatje moet op de voorgeschreven manier worden aangebracht op de voorruit vóór het gebruik van het wegennet en moet zijn geperforeerd ter markering van de geldigheidsperiode.

Aanbrengen tolvignet

Het tolvignet moet aan de binnenzijde van de voorruit worden geplakt. Het 10-dagenvignet en het jaarvignet moet altijd worden geplakt. Het twee maanden vignet mag in bepaalde situaties zichtbaar achter de voorruit worden geplaatst zonder te plakken.

Conclusie

Hoewel u een geldig tolvignet (tijdig) heeft aangeschaft, heeft u het vignet niet op de voorgeschreven manier op de voorruit aangebracht. Formeel juridisch heeft u zodoende zonder geldig tolvignet gebruik gemaakt van het wegennetwerk. Naheffing van de tolgelden inclusief een verhoging is derhalve rechtmatig. U kunt uiteraard wel proberen om bezwaar te maken. Als u geen gehoor geeft aan het verzoek om de vervangende tol te betalen, kan een (administratief) strafrechtelijke procedure worden gestart. De totale kosten bij een veroordeling in een dergelijke procedure zijn fors hoger dan het thans gevorderde vervangende tolbedrag. 

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina tol in Oostenrijk en de pagina veelgestelde vragen over het vignet.