Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet de tegenpartij de schade na een aanrijding rechtstreeks aan mij overmaken?

Vraag gesteld door E. te Molder op 8 juni 2022

Een boodschappen bezorger heeft zijn boodschappen kratten tegen onze caravan laten vallen waardoor er schade is ontstaan. Zij hebben om een schade rapport gevraagd welke ik heb aangeleverd via een erkend schade bedrijf.
Nu vraag ik mij af of zij zelf kunnen bepalen het bedrag uit te keren of alleen rechtstreeks aan de hersteller uit te keren?
Of dat wanneer zij toch aan ons uitkeren verplicht zijn het gehele bedrag uit te keren? Of vrij zijn deze te verminderen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert


Een boodschappenbezorger heeft uw auto beschadigd. U heeft door een erkend schadebedrijf de schade laten vaststellen. U wilt weten of de scahde aan u of aan de schadehersteller wordt overgemaakt en of het gehele bedrag moet worden uitgekeerd.

Als de aansprakelijkheid vaststaat dan zal de verzekeringsmaatschappij van het boodschappenbedrijf de schade moeten vergoeden. De schade moet in zijn geheel worden vergoed aan u. Als u de schade vervolgens niet door het schadebedrijf laat herstellen, dan kan het schadeherstelbedrijf kosten in rekening brengen voor het vaststellen van de schade. Kosten voor het vaststellen van de schade moeten ook worden vergoed. Het uitgangspunt is dat ook deze schade aan u wordt overgemaakt als u de opdracht voor de schadevaststelling heeft gegeven. Als de tegenpartij de opdracht heeft gegeven dan zal dit direct aan het schadebedrijf worden overgemaakt.

Meer informatie over schade na een aanrijding vindt u op onze website: aanrijding en dan?.