Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ticketprijs verhoogd worden door stijging brandstofprijzen?

Vraag gesteld door op 3 mei 2022

Ik heb voor aankomende zomer een vlucht naar Rome geboekt en betaald. Ik vraag me af of ik gelet op de stijgende brandstofprijzen het risico loop dat mijn ticketprijs verhoogd wordt met een brandstoftoeslag. Als dat het geval is, moet ik die prijsverhoging dan betalen?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Uw wilt weten of de door u betaalde ticketprijs na boeking mag worden verhoogd vanwege stijging van de brandstofkosten. Bij beantwoording van deze vraag moet er onderscheid worden gemaakt tussen een los vliegticket en een vliegticket dat onderdeel is van een pakketreis.

Los vliegticket

Heeft u een los vliegticket geboekt, dan mag de luchtvaartmaatschappij de ticketprijs wegens stijging van de brandstofkosten alleen verhogen als dit met zoveel woorden in de algemene voorwaarden staat.  

Daarbij geldt naar Nederlands recht dat het verhogen van de prijs niet in de eerste 3 maanden na uw boeking mag plaatsvinden. Gebeurt dat toch, dan kunt u de oude prijs eisen of mag u het ticket kosteloos annuleren. Na 3 maanden mag de prijs verhoogd worden, maar daar staat tegenover dat u in dat geval kosteloos mag annuleren.

Pakketreis

Op grond van de wet mag de reisorganisator in geval van een pakketreis de verhoogde brandstofprijzen alleen doorberekenen als dit vooraf (in de overeenkomst/algemene voorwaarden) is afgesproken en de verhoging niet meer dan 8% van de reissom bedraagt. Dit kan tot uiterlijk 20 dagen voor aanvang van de reis. Bedraagt de verhoging meer dan 8%, dan mag de reiziger de reisovereenkomst opzeggen.

Advies

Kijk in de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij of de reisaanbieder wat daarin vermeld staat over verhoging van de ticketprijs (door verhoging brandstofkosten).

Meer informatie: Het boeken van een reis | ANWB