Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten retourvlucht terug na annulering

Vraag gesteld door G. Maas op 5 mei 2022

Door staking is mijn heenvlucht geannuleerd, de terugvlucht echter niet.(ryanair)
Omdat ik afspraken had heb  ik een vliegticket retour(brussel airlines) geboekt, retour Brussel Zaventem.

Voor de heenvlucht bij Ryanair wacht ik op teruggave van de som, echter heb ikook geen gebruik gemaakt van de terugvlucht van ryanair die via vliegveld Charleois verliepen.
Graag wil ik ook desom van de terugvlucht van Ryanair vergoed hebben omdat zij de heenvlucht hebben geannuleerd.

De vraag is eigenlijk of ik de terugvlucht van ryanair ook vergoed krijg waar ik door hun schuld geen gebruik van heb gemaakt.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft een retourvlucht geboekt bij Ryanair. De heenreis is door de luchtvaartmaatschappij geannuleerd vangwege een staking op de luchthaven. U heeft na deze annulering besloten om uw geld terug te vragen. U bent in afwachting van terugbetaling van de kosten voor de heenreis door Ryanair. U wilt graag weten of u ook recht heeft op restitutie van de kosten voor de terugreis. Ten gevolge van de annulering van de heenreis heeft u immers ook geen gebruik gemaakt van het ticket voor de terugreis.

Ja, bij annulering door de luchtvaartmaatschappij moeten de kosten voor het ticket worden vergoed (inclusief terugvlucht) als de reiziger daarom vraagt.

Retourticket

Met Ryanair is een vervoersovereenkomst tot stand gekomen. Uit deze vervoersovereenkomst volgt de verplichting voor de luchtvaartmaatschappij om de betreffende passagier (en diens bagage) van A naar B te vervoeren. Bij een retourticket heeft de luchtvaartmaatschappij de verplichting om u van A naar B en van B naar A te vervoeren.

Passagiersrechten verordening

Na annulering door de luchtvaartmaatschappij heeft een passagier op grond art. van de Europese Verordening 261/2004 de keuze tussen: volledige terugbetaling van het ticket of een andere vergelijkbare vlucht naar de eindbestemming.

Terugbetaling

Als u kiest voor terugbetaling van het ticket, dan moet de luchtvaartmaatschappij de geldsom binnen zeven aan u uitbetalen. Blijkens art. 8 lid 1 sub a ziet de terugbetalingsverplichting o.a. op de het gedeelte of de gedeelten van de reis die niet zijn gemaakt.

Conclusie

U heeft recht op teruggave van de totale ticketprijs na annulering door de luchtvaartmaatschappij. In uw geval heeft u ten gevolge van de annulering geen enkel gedeelte van de reis kunnen gebruiken.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina's over Rechten van vliegtuigpassagiers en Informatie Annulering