Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E-step op de stoep

Vraag gesteld door T. v.d. Schoor op 17 mei 2022

Mijn man heeft ernstige mobiliteitsproblemen en heeft daarvoor een vervoersvoorziening ( taxi op maat etc).nu hebben wij een electrische scooter SXT500 EEC gekocht met kenteken. Nu schreef de verkoper dat deze ook gebruikt kan worden als scootmobiel ( we zagen deze e-step veel in winkelgebieden in duitsland) en dan zonder kenteken. Nou dat zou een uitkomst zijn dan kan mijn man weer met mij mee i.p.v. in de auto te blijven zitten. Ik belde de RDW en die zei dat 99% van de scootmobiel niet op de stoep mogen rijden, en toen was het gesprek afgelopen. Dus mijn vraag hoe zit het nou precies mag mijn man met deze e-step op de stoep rijden (met ontheffing ofzo) of is er een ander (zittend) opvouwbaar licht vervoersmiddel ( ik kan niet zwaar tillen)  waar mijn man in bijv. winkelgebied uit de voeten kan. Ik hoop dat u ons kunt helpen met informatie.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


Uw man heeft mobiliteitsproblemen en heeft daarom een SXT500 EEC aangeschaft. Uw man wil dit voertuig als scootmobiel gebruiken en hiermee o.a. op de stoep rijden. Het voertuig heeft een kenteken. U wilt graag weten of uw man met dit voertuig gebruik mag maken van de stoep.

Kenteken

Blijkens het kenteken behoort het voertuig tot de categorie L1e-b, een zogenoemde ‘lichte’ bromfiets.

Bromfietsen

Bestuurders van bromfietsen moeten het fietspad/bromfietspad gebruiken. Als er geen fietspad/bromfietspad is moeten zij de rijbaan gebruiken. Bromfietsen mogen geen gebruik maken van het voetpad.

Gehandicaptenvoertuigen

Bestuurders van gehandicaptenvoertuigen mogen gebruik maken van zowel het voetpad/trottoir, het fietspad of de rijbaan. Afhankelijk van het weggedeelte waar zij gebruik van maken moeten de regels worden gevolgd van het voertuig waarvoor dit weggedeelte bestemd is. Gebruiken zij de rijbaan, dan volgen zij de regels voor motorvoertuigen. Op het trottoir de regels die gelden voor de voetganger.

Gehandicaptenparkeerkaart

Voor de houder van een gehandicaptenparkeerkaart gelden bepaalde vrijstellingen met betrekking tot parkeren van een motorvoertuig op meer dan 2 wielen. Ook mag de houder van een gehandicaptenparkeerkaart, indien gebruik wordt gemaakt van een ‘bijzondere snorfiets’ die niet als gehandicaptenvoertuig kwalificeert, gebruik maken van het voetpad/trottoir. Voor voertuigen die als ‘gewone’ snor- of bromfiets zijn toegelaten geldt deze uitzondering niet. De uitzondering geldt alleen voor de bijzondere snorfietsen zoals e- steps e.d., graag verwijs ik u voor verdere informatie over bijzondere snorfietsen naar deze eerdere vraag op ons Expert Platform (Regels rondom elektrische step (anwb.nl)).  

Conclusie

U mag met uw (reguliere) elektrische lichte bromfiets geen gebruik maken van het voetpad/trottoir of stoep. Als uw man een voertuig dat kwalificeert als gehandicaptenvoertuig aanschaft, dan mag daarmee wel gebruik gemaakt worden van de stoep. Ook als uw man beschikt over een gehandicaptenparkeerkaart én gebruik maakt van een bijzondere ‘snorfiets’ zou hij gebruik mogen maken van het trottoir.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina's Verkeersregels in Nederland en Elektrische step - hoe zit dat?.