Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Mallorca met huurauto

Vraag gesteld door op 2 mei 2022

Ik heb begin van het jaar een bekeuring gekregen van een overtreding uit Spanje. Echter dit is niet via het verhuurbedrijf gegaan maar rechtstreeks naar mij verzonden. Op een raar dun papier en ik kreeg 50% korting. Vinden we raar dus we dachten oplichters. Nu nog een herinnering van 200 euro ontvangen.is het dan toch echt? Rental cars gaf niet thuis. Hoe komen ze in Mallorca aan mijn gegevens?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft enige tijd terug een boete uit Spanje gekregen, zonder enig hieraan voorafgaand bericht van de autoverhuurder. U twijfelde aan de echtheid van deze boete en heeft geen gehoor gegeven aan het betalingsverzoek. Onlangs ontving u een herinnering. U wilt graag weten hoe de plaatselijke autoriteiten aan uw gegevens zijn gekomen en of de betreffende boete ‘echt’ is.

Echtheid

Er zijn voor mij geen redenen om te twijfelen aan de echtheid van deze brieven. De omschrijving van de overtreding, de opgelegde straf en de rechtsmiddelen hiertegen, zijn in de brief opgenomen evenals het kenteken van de huurauto. Alle noodzakelijke gegevens worden correct vermeld. U was op het moment dat de overtreding werd geconstateerd met een door u gehuurde auto ter plaatse aanwezig. Het is zodoende aannemelijk dat de overtreding is begaan en dat de boete terecht is opgelegd.

Overtreding op kenteken

Na constatering van een overtreding waarbij de bestuurder niet direct kan worden aangesproken, moet de kentekenhouder de gegevens van de bestuurder (ten tijde van de overtreding) overleggen. Gebeurt dit niet, dan is de kentekenhouder verantwoordelijk voor de betaling van de boete. De boete is dan hoger. Dit geldt niet indien de auto was gestolen.

Gegevens via verhuurder

De autoriteiten op Mallorca hebben geconstateerd dat het door u gehuurde voertuig stil- of geparkeerd stond op een plaats waar dit niet was toegestaan. Uw persoonsgegevens kunnen alleen aan dit voertuig worden gekoppeld op basis van het huurcontract. U kunt er zodoende vanuit gaan dat het autoverhuurbedrijf, na daartoe te zijn gevraagd, uw gegevens aan de plaatselijke autoriteiten heeft verstrekt. Let op, afhankelijk van de toepasselijke voorwaarden kan de verhuurder extra kosten bij u in rekening brengen, voor het doorgeven van deze gegevens.

Conclusie

Er zijn voor mij geen redenen om te twijfelen aan de echtheid van de boete. Het verhuurbedrijf moet uw gegevens hebben doorgegeven, omdat het voertuig alleen op basis van het huurcontract aan uw gegevens gekoppeld kan woerden. Ik raad u aan om de boete z.s.m. te betalen.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina Verkeersboetes in Spanje