Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oude banden van 2011 op auto 2016

Vraag gesteld door Mikula1951 op 21 oktober 2017

Kocht een auto met Bovag garantie, 14 maanden oude auto.zag andere auto met leuke LM velgen, deze tegen meerprijs in de deal, wat blijkt de bande zijn van 2011.
Mag dit zomaar, het rubber is hard en vertoont al droogtescheurtjes.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk heeft u bij een BOVAG-garage een jonge occasion gekocht van 14 maanden oud. Onderdeel van de overeenkomst was een set lichtmetalen velgen, welke onder een andere auto uit de handelsvoorraad zaten. Na levering blijken de banden uit 2011 te zijn. Het rubber voelt hard aan en vertonen droogtescheurtjes. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Wettelijke eisen banden
In art 5.2.27 Regeling Voertuigen staat omschreven aan welke eisen banden van een personenauto's moeten voldoen. Indien desbetreffende banden hier niet aan voldoen, dan dient de verkoper zorg te dragen voor banden die wel voldoen aan de wettelijke eisen.

Profieldiepte banden
De profilering van de hoofdgroeven van de banden moet over de gehele omtrek van het loopvlak ten minste 1,6 mm bedragen, met uitzondering van slijtage-indicatoren.

Uit veiligheidsoverwegingen en voor het rijcomfort adviseren wij de banden zeker te vervangen bij een profilering < 2,0 mm.

Beschadigingen banden
De banden mogen geen beschadigingen vertonen waarbij het karkas zichtbaar is.

Wettelijke garantie
Wanneer de banden voldoen aan de wettelijke eisen, dan is het voorts de vraag wat u op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten. Wat staat er op de koopovereenkomst? Wat is er mondeling afgesproken?

Voldoen de banden niet aan de overeenkomst, dan dient de garagist zorg te dragen voor een set banden die wel aan de overeenkomst voldoen (art 7:17 BW juncto art 7:21 lid 1 sub a BW).

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van Mikula1951:

In de koopovereenkomst staat: LM velgen overzetten.
Verkoper zei nog dat ze van een auto afkwamen die slechts 45oo km had,hij zei letterlijk dan heb je gelijk banden die heel weinig kilometers weg hebben.Hieruit leide ik af dat de velgen overgezet zouden worden,zoals ook de tekst op de factuur beschrijft.
Als de verkoper oordeelt dat de banden niet vervangen worden,en ik leg dit voor aan de Bovag ben ik benieuwd wat zei oordelen.***

Reactie van Michiel Claesen:

Als de verkoper heeft aangegeven dat de banden slechts 4500 km oud waren, dan mag u daar dan ook van uitgaan. Mocht blijken dat de banden meer kilometers hebben afgelegd en/of de banden ondeugdelijk blijken, dan heeft u een zaak.

Naast de BOVAG-bemiddelingsbureau, kunt u bij een geschil met de BOVAG-garagist - mits sprake van BOVAG-garantie - tevens de zaak ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.