Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Definitie door rood rijden

Vraag gesteld door RuudPlatinum op 8 november 2018

Goedemorgen, graag zou ik willen weten of er wettelijk is vastgesteld wanneer je lrecies door rood rijdt. Als je voorwielen de stopstreep paseren of ook als je achterwielen dat doen, terwijl je voorwielen nog door geel gaan?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw vraag is wat nu precies de uitleg is van door rood licht rijden.

Art. 68 van het RVV (Reglement verkeersregels en verkeerstekens) regelt de verkeerslichten:

Bij driekleurige verkeerslichten betekent:

a.groen licht: doorgaan;

b.geel licht: stop; voor bestuurders die het teken zo dicht genaderd zijn dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is: doorgaan;

c.rood licht: stop.

Wat is door rood licht rijden precies?

Art. 79 RVV, schrijft voor dat bij een verplichting tot stoppen, wat dus het geval is bij rood licht, de bestuurder voor een voor hem bestemde stopstreep moet stoppen. Als komt vast te staan dat het voertuig niet is gestopt voor de stopstreep, dan wordt geacht dat niet is gestopt voor rood licht en is er dus door rood gereden.

Het kan ook voorkomen dat het verkeerslicht pas op rood springt als de stopstreep al is gepasseerd. Hierover heeft de rechter meerdere keren gezegd dat het voorbij rijden van de stopstreep nog niet betekent dat de verplichting om te stoppen voor rood licht vervalt. De bestuurder heeft dus nog steeds de plicht om te stoppen.

Ik hoop dat het zo iets duidelijker is geworden.***

Reactie van RuudPlatinum:

Dank voor het antwoord. Het is in die zin iets duidelijker dat de rechter kennelijk vaak in je nadeel beslist.
Daarnaast blijft een deel onduidelijk. Hoe kun je beoordelen of een licht rood is terwijl je al de stopstreep met voorwielen bent gepasseerd terwijl het geel was, en het verkeerslicht uit je gezichtsveld is verdwenen.***

Reactie van Henny van den Bergh:

Het verkeerslicht springt niet direct van geel naar rood. Geel licht betekent al dat er gestopt moet worden, tenzij u het licht zo dicht genaderd bent dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is. Volgens de rechtspraak mag van een bestuurder worden verwacht dat hij zelf een inschatting maakt of in een bepaald geval nog op een verantwoorde wijze kan worden gestopt. Daarbij wordt ook gekeken naar de snelheid waarmee wordt gereden en de afstand tot het verkeerslicht.