Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto garantie

Vraag gesteld door Nolski op 14 maart 2016

ik heb 3 weekjes terug en ford k aangeschaft. met de omschrijving. 1ste eigenaar volledig historie, heel veel dealer onderhoud, Zelf bezit de verkoper, een auto handel bedrijf. RDW erkend. Het volgende gebeurt. de eerste dag heb ik gelijk al pech. Anwb arriveert. Olie OP!!. multi riem versleten. accu moet vervangen worden. banden versleten. uitlaat lekt. mijn volgende handeling was, naar de kwik fit. Auto op de brug. .. gebroken veer rechts achter plaat werk zo veroest dat je het met je vinger kan doorprikken. uitlaat volledig verrot hangt nog aan een punt. moet volledig vervangen worden.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft u bij een garagist een occasion gekocht, (zonder garantie?). De verkoper heeft verklaard dat de auto goed onderhouden is. Na levering heeft u de auto laten checken bij de Kwik Fit. Hieruit volgde dat de auto niet door de apk zou komen; banden versleten, uitlaat lek/doorgeroest, veer gebroken. U vraagt zich nu af wat uw rechten zijn.

Een auto dient aan de minimale veiligheidseisen van een apk te voldoen. De auto is vanwege deze afkeurpunten niet geschikt om aan het wegverkeer deel te nemen.


Dwaling
U kunt zich beroepen op dwaling ex art 6:228 BW. Uit de verklaring van de verkoper mocht u erop vertrouwen dat de auto goed onderhouden was. Bij de juiste voorstelling van zaken zou u niet tot koop zijn overgegaan, of niet voor de overeengekomen prijs.

Naast de informatieplicht van de verkoper staat de onderzoeksplicht van de koper. Hoe ouder de auto, hoe verdergaand deze onderzoeksplicht.

Als u dat niet al gedaan heeft, dient u nu de verkoper schriftelijk in gebreke te stellen, waarbij u de verkoper de gelegenheid geeft deze gebreken te herstellen. In ieder geval wat betreft de APK afkeurpunten (uitgezonderd banden; had u zelf kunnen onderzoeken/beoordelen).

Voor meer informatie over klachten na aankoop, verwijs ik u graag naar onze webpagina:'Klachten na aankoop'.