Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarschijnlijk door rood met bedrijfsauto

Vraag gesteld door R. Bunschoten op 14 februari 2022

Ik reed vandaag met mijn bedrijfsauto door rood licht.
Op het moment dat ik er onderdoor reed werdt het stoplicht rood.
Omdat het een bedrijfswagen is kan ik online niet checken of ik hiervoor een boete zal krijgen of niet.
Nu is mijn vraag: als het stoplicht op rood springt terwijl ik er net onderdoor rijd kan ik hiervoor dan een boete verwachten of zit hier nog iets van een tijdmarge aan.
Hier kan ik online niks van terug vinden dus hoop dat de anwb expert mij hier antwoord op kan geven.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U bent onlangs met een bedrijfsauto (zeer) waarschijnlijk doorgereden bij een verkeerslicht dat rood licht uitstraalde. Het verkeerslicht werd rood terwijl u onder het verkeerslicht doorreed. U wilt graag weten of er een tijdsmarge geldt tussen het passeren van het verkeerslicht en het moment waarop het verkeerlicht rood licht uitstraalt. Voorts wilt u graag weten of en zo ja welke boete in dit geval kan worden opgelegd. Ook wilt u graag weten hoe u de flitsfoto kunt opvragen om te kunnen bepalen of bezwaar zinvol is.

Doorrijden bij rood

Er kan een boete worden opgelegd voor het door rood rijden, als kan worden vastgesteld dat u doorreed bij een verkeerslicht dat rood licht uitstraalde. Het verkeerslicht dient al rood te zijn op het moment dat u dit passeert. De roodlicht-camera registreert een overtreding als een voertuig de twee detectielussen net na de stopstreep beide passeert, vanaf een zogenoemde pardontijd die tussen de 0 en 1 seconde wordt ingesteld nadat het verkeerslicht op rood is gesprongen.

Stopstreep

Bij een verkeerslicht dat rood licht uitstraalt moet de bestuurder het voertuig vóór de stopstreep tot stilstand brengen. Als uit de bewijsmiddelen zou blijken dat het verkeerslicht wel rood licht uitstraalde bij het passeren van de stopstreep, maar niet dat u bent doorgereden, dan kan hiervoor een boete worden opgelegd. Naar aanleiding van uw eventuele bezwaar tegen de boete voor het doorrijden bij een rood verkeerslicht, zou de feitcode kunnen worden aangepast. In dat geval krijgt u een boete voor het niet stoppen voor de stopstreep.

Flitsfoto bedrijfsauto

Als van een verkeersovertreding een flitsfoto gemaakt is dan kan deze foto digitaal worden bekeken. Boetes op het kenteken van bedrijfs- en leasevoertuigen worden zichtbaar nadat u de boete handmatig opzoekt in het digitaal loket van het CJIB waar u inlogt met uw eigen DigID. Graag verwijs ik u naar de website van het CJIB voor verdere informatie over het opvragen van flitsfoto’s.  

Conclusie

Als een boete wordt opgelegd voor het door rood rijden moet worden aangetoond dat het verkeerslicht al rood licht uitstraalde op het moment dat u de stopstreep passeerde én dat u bent doorgereden. Zodra de onderneming op wiens naam het kenteken gesteld is een boete ontvangt, kan de flitsfoto worden ingezien.

Meer informatie vindt u op onze pagina's over Verkeersregels in Nederland en Verkeerslichten