Voetganger voor laten gaan bij verlaten 30 km-zone
Vraag gesteld door op 14 februari 2022
Ik, voetganger, liep op het trottoir van een voorrangsweg. Auto, komende uit een 30km zone beweerde dat ik hem voorrang moest verlenen. Heeft hij gelijk?
Antwoord van Chaim
ANWB Expert
U heeft een vraag over de voorrangsregels. U wilt graag weten of de bestuurder van een auto die een 30 km-zone verlaat, voorrang moet verlenen aan voetgangers die zich op (het trottoir langs) een voorrangsweg begeven.
De automobilist moet in dit geval de voetganger voor laten.
30 km-zone
Het begin en eind van een 30 km-zone wordt aangegeven middels de plaatsing van een zone-verkeersbord en een in- en uitritconstructie. Bij het verlaten van een 30 km-zone rijdt men dus vanuit een uitrit de weg op en dit kwalificeert als een zogenoemd bijzonder manoeuvre. Op grond van artikel 54 RVV1990 moet men bij het verrichten van een bijzondere manoeuvre al het overige verkeer voor laten gaan.
Verkeer
Op grond van art. 1 RVV 1990 is de definitie van verkeer: alle weggebruikers. Daar waar het RVV 1990 voorschrijft dat men voorrang moet verlenen aan al het overige verkeer, moet dus voorrang worden verleend aan alle weggebruikers inclusief fietsers en voetgangers.
Voorrangsweg
In het geval van een ongelijkwaardige kruising geldt dat het verkeer dat de voorrangsweg nadert (verkeersboord B6) voorrang moet verlenen aan alle bestuurders die zich op de voorrangsweg bevinden. Bestuurders zijn op grond van art. 1 RVV 1990 alle weggebruikers, behalve voetgangers.
Conclusie
Een automobilist hoeft in beginsel geen voorrang te verlenen aan voetgangers die zich op een voorrangsweg bevinden. Bij het verlaten van een 30 km-zone moet de automobilist deze voorrang wel verlenen, omdat het van een uitrit de weg oprijden kwalificeert als een bijzondere manoeuvre.
Meer informatie vindt u op onze pagina over Verkeersregels in Nederland.
Deel deze pagina