Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Meerkosten leasecontract voor andere kleur

Vraag gesteld door op 3 april 2022

wij hebben een leaseovereenkomst afgesloten voor een Kia die geleverd zou worden in juni 2022. De dealer informeerde ons echter dat de auto zoals besteld niet geleverd kan worden omdat deze niet meer wordt gemaakt in de fabriek. Zij kunnen ons alleen nog een Kia leveren met een metallic lak wat ons EUR 7,- per maand meer gaat kosten. En als we dat niet willen wordt de overeenkomst ontbonden. Mijn vraag is of dat zomaar kan. Zijn zij niet verplicht ons de auto te leveren zoals aangegaan in de overeenkomst en moeten zij ons niet de wel beschikbare auto voor dezelfde leaseprijs aanbieden?
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een leaseovereenkomst gesloten voor een Kia, te leveren in juni 2022. Omdat de door u bestelde uitvoering niet meer gemaakt wordt in de fabriek, kan deze niet geleverd worden. Het alternatief is een Kia met metallic lak tegen meerkosten. Uw vraag is of ze de wel beschikbare auto tegen de afgesproken leaseprijs moeten aanbieden.

Of de leasemaatschappij hiertoe verplicht kan zijn, hangt af van de voorwaarden waaronder u de overeenkomst heeft gesloten. Vaak staat er in de overeenkomst een voorbehoud voor kleur. Daarbij wordt de kanttekening geplaatst dat u kunt kiezen voor de wel beschikbare kleur maar dat dit meerkosten met zich mee kan brengen. Bent u het daar niet mee eens dan kunt u van de overeenkomst afzien. 
Het is dus goed om uw eigen overeenkomst hierop na te kijken.