Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boetes Italië

Vraag gesteld door op 26 maart 2022

Wij hadden een hotel geboekt van 23-09 t/m 26-09-21 in hartje Florence. Van tevoren met het hotel gebeld over de parkeer mogelijkheden en aanrij route. Bij aankomst diende we de auto sleutels aan de portier te geven. Deze heer bracht onze auto naar, een voor ons onbekende,  autostalling.
Op 16 maart jl. ontvingen we 3 boetes (aangetekend met bewijs van ontvangst) van € 68,88 laagste bedrag).
Wij hebben de boetes binnen de gestelde termijn van 5 dagen voldaan, om verder leed te voorkomen.
2 boetes van 23-09 aankomst dag. Reden rijden op een rijstrook voor een ander voertuig en rijden in een voetgangerszone.
1 boete van 24-09 (die dag stond de auto niet tot onze beschikking) eveneens rijden in een voetgangerszone.
Waar wij nu wel heel bang voor zijn dat er nog meer boetes gaan komen in de periode dat wij de auto niet ter beschikking hadden. Zijn we verplicht op de boetes aan te nemen? Mogen we weigeren? Wat zijn de consequenties?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


Afgelopen september bent u naar een hotel in het centrum van Florence geweest. Bij aankomst in het hotel heeft u de sleutels afgegeven aan de portier zodat hij de auto kon wegzetten. Nu heeft u inmiddels 3 boetes ontvangen, onder andere voor het rijden in een verkeersluwe zone. U heeft deze boetes voldaan, maar u bent bang dat er nog meer boetes op de mat zullen vallen omdat u daar nog een paar dagen langer bent geweest. Uw vraag is of u deze boetes aan moet nemen als deze komen. 

Gebruik hotel of parkeergarage

Toeristen die in het gebied met beperkte toegang een hotel hebben geboekt, mogen met de auto in dit gebied rijden om bagage in en uit te laden. Het hotel moet dan wel bij het in- en uitchecken het kenteken doorgeven aan de gemeentelijke politie. Ditzelfde geldt voor het in- en uitrijden bij parkeergarages in de zone. Het is dus belangrijk bij het hotel vooraf aan te geven dat je met de auto bent. Controleer of de auto inderdaad geregistreerd is, zodat je de ZTL zonder problemen in kunt. Bewaar voor de zekerheid het parkeerkaartje (of de hotelrekening), voor het geval er toch een boete op de mat valt. Let op: de regeling voor hotels en parkeergarages is in iedere stad anders. Vraag dit na bij het hotel of de parkeergarage. 

Contact opnemen

Ik raad aan om contact op te nemen met het hotel waar u verbleef om na te vragen of voor uw auto bij het inchecken een ontheffing is aangevraagd. Wellicht hebben zij verzuimd dit te doen. Nu kunnen de regels ook weer per stad verschillen. Het hotel kan het u vertellen en kan het misschien ook nog herstellen. 

Meer boetes

Mocht u nog meer boetes ontvangen van de periode dat u daar verbleef, neem de boetes wel aan en neem contact op met de instantie waarvan u de boete heeft ontvangen. De hotelrekening kunt u als bewijs tonen, indien nodig.

Meer informatie over inrijverbod Italiaanse steden vindt u op onze website.