Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto achterlaten in Griekenland

Vraag gesteld door F. Zwaart-Leeuw op 31 maart 2022

Wij gaan met de auto naar ons vakantiehuis in Griekenland en willen hem hier achterlaten voor onbepaalde tijd. mag dat of zijn hier regels aan verbonden?
 

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert


U gaat op vakantie naar Griekenland en u wilt daar uw auto achterlaten. U vraagt zich af of dat mag.

Regels in Griekenland

Of het vanuit het Griekse recht is toegestaan om uw Nederlandse auto langdurig daar te stallen is mij onbekend. Ik raad u aan om daarvoor contact op te nemen met de Griekse autoriteiten. Zij kunnen u ook informeren over de regels waaraan u in Griekenland met uw voertuig moet voldoen.

Nederlandse regels

U moet er sowieso rekening mee houden dat de auto in Nederland periodiek gekeurd moet worden. Als de auto langdurig in het buitenland staat kan dit niet. U hoeft niet te keuren als de auto geschorst is. Echter mag hij dan niet op de openbare weg staan en er mag niet mee gereden worden. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Zolang u de auto niet schorst blijft u ook belastingplichtig in Nederland. 

Verzekering

Tot slot raad ik u aan om contact op te nemen met uw WA-verzekering. Zij kunnen aangeven welke regels zij hanteren bij een auto die langdurig in het buitenland verblijft.