Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Paspoort uploaden voor het vliegen

Vraag gesteld door op 15 december 2021

Voor de vlucht naar de USA moet ik een foto van mijn paspoort maken en die uploaden in de app van United Airlines. UA kan die gegevens met andere instanties delen.
Kan ik dat wel veilig doen? Ik overweeg om in ieder geval mijn  BSN-nummer te bedekken voordat ik de foto maak.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U vertrekt binnenkort naar de Verenigde Staten van Amerika. De luchtvaartmaatschappij (United Airlines) heeft u gevraagd om een foto van uw paspoort te uploaden in de app. U bent voornemens om bepaalde gegevens op het paspoort af te schermen, omdat u vreest dat bij de verwerking van deze foto uw paspoortgegevens in verkeerde handen kan komen.

ESTA

Om naar de VS te mogen reizen moet de reiziger beschikken over een reistoestemming, een zogenoemd ESTA. De luchtvaartmaatschappij die de vlucht naar de VS uitvoert is verplicht om te controleren dat alle passagiers een geldig ESTA hebben en dat de paspoortgegevens juist op de ESTA zijn overgenomen. Pas na control hiervan mag een luchtvaartmaatschappij u aan boord laten.

Tijdswinst

United Airlines biedt de mogelijkheid om de ESTA/paspoortcontrole vooraf uit te voeren via een app. Door de paspoortgegevens vooraf te controleren kan een extra controle op de juistheid en geldigheid van de ESTA op de luchthaven achterwegen blijven. Voor passagiers levert dit een aanzienlijke tijdswinst op.

Veiligheid

United Airlines stelt dat de verificatie van het paspoort en de ESTA door een extern bedrijf wordt verzorgd en hierna de boarding pass beschikbaar gesteld wordt.

Conclusie

Naar mijn mening kunt u de luchtvaartmaatschappij en het externe bedrijf dat de gegevens verwerkt uw paspoortgegevens toevertrouwen. De paspoortgegeven worden met een legitiem doel gevraagd. Ik raad het u af om gegevens af te schermen, omdat dit mogelijk een positieve uitkomst van de verificatie bemoeilijkt. Als u onvoldoende vertrouwen heeft in de verwerking van de paspoortgegevens, kunt u er ook voor kiezen om niet online in te checken, maar langs de incheckbalie te gaan.

Meer weten over het afgeven van uw paspoort?
Paspoort wel of niet afgeven op vakantie? ANWB geeft advies!