Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nederlands rijbewijs ‘verlengen’ vanuit het buitenland

Vraag gesteld door H. van Ingen Schenau op 7 januari 2022

Ik woon privé in Italië en heb een zaak in Nederland. Ik rijd met de NL zaken auto. Ik moet mijn rijbewijs verlengen en ik wil graag mijn Nederlandse rijbewijs verlengen. In Italië krijg ik alleen mijn Italiaanse rijbewijs. Hoe los ik dit op?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U woont sinds enige tijd in Italië en heeft een bedrijf in Nederland. Met de bedrijfsauto rijdt u met regelmaat in Nederland. De geldigheid van uw Nederlandse rijbewijs vervalt binnenkort en u wilt uw Nederlandse rijbewijs verlengen. In Italië kunt u alleen een Italiaans rijbewijs krijgen. U wilt graag weten hoe u dit moet oplossen.

Rijbewijs aanvragen in woonland

Het is de bedoeling dat bestuurders beschikken over een rijbewijs dat is uitgegeven in het land waar zij woonachtig zijn. Afhankelijk van de afspraken tussen het land waar het rijbewijs is uitgegeven en het land waar de bestuurder woonachtig is, kan men het oude rijbewijs tijdelijk gebruiken in het nieuwe woonland.

Woonland binnen de EU

Binnen de EU kan men na een verhuizing, tot verval van de geldigheid, in het nieuwe woonland blijven rijden met het oude rijbewijs. Het niet mogelijk om uw Nederlandse rijbewijs te 'verlengen' als u binnen de EU of EVA, maar niet in Nederland woonachtig bent. U dient uw Nederlandse rijbewijs om te wisselen voor een Italiaans rijbewijs. 

Woonland buiten de EU/EVA

Een Nederlands rijbewijs kan worden verlengd/verkregen door personen die in Nederland woonachtig zijn (het Brp is hierin doorslaggevend) of door personen met een EU /EVA rijbewijs die buiten de EU/EVA woonachtig zijn. Let op, u moet dan wel beschikken over een postadres in Nederland.

Conclusie

Het is de bedoeling dat bestuurders beschikken over een rijbewijs dat is uitgegeven in het land waar zij woonachtig zijn. Binnen de EU moet na verval van de geldigheid van het rijbewijs, een rijbewijs worden aangevraagd in het land waar men staat ingeschreven. Als u een Nederlands rijbewijs wenst te behouden terwijl u niet in Nederland , maar wel in de EU/EVA woont, zult u op het moment van aanvragen weer (tijdelijk) in Nederland moeten gaan wonen c.q. moeten inschrijven in de Brp. 

Meer weten?
Rijden met een buitenlands rijbewijs: hoe zit dat? | ANWB