Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afzien aankoop Renault Zoë

Vraag gesteld door T. Plazier op 8 december 2021

Onlangs een Renault Zoë aangeschaft. Levering medio december 2021. Nu blijkt uit de Europese veiligheidstest de slechte score van 0 sterren. De auto mag wel de weg op omdat hij aan de normen voldoet maar mist essentiële moderne veiligheidstechnologie. Er is kritiek op de zijairbags e.d.
Als ik dit had geweten dan had ik deze auto zeker niet gekocht. Ik voel mij niet veilig in deze auto en wil van de aankoop af.
Vraag is dit mogelijk en hoe pak ik dit aan.
Graag uw advies in deze.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft onlangs een Renault Zoe aangeschaft. Uit een Europese veiligheidstest (NCAP) blijkt dat deze auto een slechte score heeft, onder meer mist de auto moderne veiligheidstechnologie. Als u dit geweten had, dan had u de auto niet gekocht. U vraagt of u nog van de koop af kunt.

In principe bent u gebonden aan de koopovereenkomst en moet u de auto afnemen. De auto voldoet aan de typegoedkeuring, voldoet aan alle wettelijke (veiligheids)eisen en is toegelaten tot de openbare weg. De auto voldoet goedgekeurd voor toelating op de openbare weg en voldoet aan alle wettelijke (veiligheids)voorschriften. De beoordelingen van de Europese veiligheidstest (NCAP)zijn niet bindend, omdat het NCAP geen voertuigen certificeert voor gebruik op de weg.

De auto is daarmee geschikt voor een normaal gebruik. U kunt de koop dan ook niet ontbinden met een beroep op non-conformiteit. U kunt alleen van de koop af met een beroep op dwaling. Voor een beroep op dwaling moet u aantonen dat u de auto niet zou hebben gekocht als u had geweten dat de auto in de NCAP-test zo slecht op veiligheid heeft gescoord. Daarbij geldt dat het voor de verkoper duidelijk moest zijn dat dit voor u een essentiële eis was. Wanneer u slaagt in dit bewijs, kunt u de koop vernietigen. U hoeft de auto dan niet af te nemen en de verkoper moet eventuele gedane betalingen retourneren.

U kunt uiteraard altijd met de verkoper overleggen om tot een oplossing te komen.

Meer informatie over non-conformiteit en dwaling kunt u lezen op onze website.