Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tegenligger onterecht richting aangegeven

Vraag gesteld door op 27 juli 2021

Ik heb ik een aanrijding gehad. Ik wilde links een voorrangsweg oprijden de tegenpartij kwam van links en had zijn richtingaanwijzer aan naar rechts, maar reed recht door. Ik ging ervan uit dat hij rechtsaf zou slaan dit deed hij helaas niet met een aanrijding tot gevolg. Mijn vraag is nu wie is de schuldige?
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad. U kwam van links en wilde een voorrangsweg oprijden. De tegenpartij kwam van rechts, wilde naar rechts afslaan, maar reed toch rechtdoor met een botsing tot gevolg. U vraagt wie schuld heeft aan de aanrijding.

Bij aansprakelijkheid is de hoofdregel dat ieder zijn eigen schade draagt, tenzij iemand anders aansprakelijk is.

Het is altijd moeilijk aan te geven wie schuld heeft aan een ongeval. Vaak is dit afhankelijk van de omstandigheden van het geval, zoals hoe hard werd er gereden, waar precies op de kruising deed de aanrijding zich voor, was er een voorrangskruising, stonden er verkeersborden enz. Het antwoord op de vraag ‘wie is aansprakelijk’ is daarom zelden zwart-wit.

Afhankelijk van de mate waarin de gemaakte fouten hebben bijgedragen aan de aanrijding wordt de schade geheel of gedeeltelijk vergoed. Het is aan de verzekeringsmaatschappijen om deze aansprakelijkheid te beoordelen.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u daar een beroep op doen en uw zaak ter behandeling indienen.

Meer informatie over aansprakelijkheid bij een aanrijding vindt u op onze website.