Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade gereden door ontwijken andere auto

Vraag gesteld door op 19 augustus 2021

Ik stond te wachten achter een stilstaande auto. Op het moment dat ik deze auto wilde gaan inhalen, begon deze achteruit te rijden en moest ik zelf achteruit rijden om te voorkomen dat deze mevrouw op mijn auto zou botsen. Echter, achter mij stond een brommer, die niet meer voor mij kon uitwijken en die heeft nu schade doordat ik achteruit reed om een ander ongeluk te voorkomen. Wie is hier schuldig voor de schade aan de brommer?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Doordat de stilstaande auto voor u, opeens achteruit reed en u probeerde een aanrijding te voorkomen, reed u zelf achteruit. Door deze manoeuvre kwam u in aanraking met een bromfietser die achter u reed of stilstond. Uw vraag is wie hier aansprakelijk is voor de schade aan de bromfiets.

Wie hier aansprakelijk is, is best een lastige vraag. Zeker is dat de bromfietser geen enkele schuld heeft aan de aanrijding, hij is de schuldloze derde. De bromfietser kan zich voor zijn schade melden bij uw verzekering of bij de verzekering van de eerste auto. Voorwaarde is wel dat de gegevens van de eerste auto bekend zijn. Uw verzekering en de verzekering van de voorste auto zullen aan de hand van de (getuigen)verklaringen bepalen wie aansprakelijk is voor de schade. Daarbij zit u best in een lastig parket omdat u zult moeten aantonen dat u niet anders kon dan achteruitrijden om een aanrijding te voorkomen.