Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijontzegging Duitsland

Vraag gesteld door op 10 oktober 2021

Op 23 augustus ben ik in Duitsland met de auto staande gehouden omdat ik, volgens de 3 agenten, door een roodlicht was gereden. (Zowel mijn vrouw als ik hebben dat stoplicht nooit gezien)
Ik moest ter plekke een boete betalen van EUR.230,36.
Naast de boete zou ik 1 strafpunt krijgen op mijn rijbewijs en zou ik, volgens de agent, een schikkingsvoorstel ontvangen voor een maand rijontzegging in Duitsland.

Volgens het ontvangen rapport c.q de bekeuring heb ik een derde (een door de agent aangewezen persoon) namens mij gevolmachtigd om mijn belangen, aangaande de ontvangen bekeuring, in Duitsland af te handelen.
In de ontvangen bescheiden (de bekeuring en een toelichting) hoef ik verder niets te doen, doch van de officier van justitie danwel mijn gevolmachtigde heb ik nog geen voorstel voor wat betreft de rijontzegging ontvangen.

Mijn vraag aan u is, is de wachttijd voor zover u weet normaal? En moet ik toch wat ondernemen, dit ondanks daarover niets in de ontvangen toelichting of bekeuring staat?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Op 23 augustus bent u in Duitsland staande gehouden omdat u door rood licht bent gereden. U heeft ter plekke een bedrag betaald van €230,36. Volgens de agenten zou u hier nog bericht van ontvangen en ook heeft u kans dat u een rijverbod opgelegd krijgt. U heeft nog niets ontvangen en uw vraag is of deze wachttijd normaal is. 

Sicherheitsleistung (borgsom)

In Duitsland komt het voor dat na een overtreding ter plekke een borgsom (Sicherheitsleistung) moet worden betaald. Dit bedrag is meestal vergelijkbaar met het boetebedrag, maar het is mogelijk dat het boetebedrag hoger, of lager uitvalt. Dit is onder andere afhankelijk van de omstandigheden waaronder de overtreding is begaan. De borg wordt dan op de uiteindelijke boete in mindering gebracht, of u krijgt iets terug als de boete lager uitvalt dan de betaalde borg.

Rijontzegging

Soms wordt er voor gekozen om in plaats van de rijontzegging een extra boete op te leggen.

Dat u nu nog niets heeft ontvangen, is niet ongebruikelijk.

Meer informatie over afhandeling boetes
Duitsland
 en boetes uit Duitsland vindt u op onze website.