Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeren op een carpoolplaats

Vraag gesteld door op 29 augustus 2021

Mag ik, zonder te carpoolen, mijn auto parkeren op een carpoolplaats ? Willen een fietstocht maken en het startpunt is in de buurt van een carpoolparkeerplaats.
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag weten of u uw auto mag parkeren op een carpool parkeerplaats (verkeersbord E13) als u een fietstocht gaat maken en het startpunt van deze fietstocht nabij deze carpoolplaats gelegen is.

Nee, dit is niet toegestaan. Het is verboden te parkeren op een parkeergelegenheid op een andere wijze of met een ander doel dan op het bord of het onderbord is aangegeven (art. 24 lid 1 sub d RVV1990).

Een carpool-parkeerplaats heeft als doel parkeergelegenheid te bieden aan carpoolers. Mensen die hun auto daar laten staan om vervolgens samen met andere in één auto verder te rijden of mensen die kort parkeren om daar mensen op te halen die daar hun eigen auto laten staan.

Als u een fietstocht gaat maken, parkeert u uw auto niet met dit doel en geldt zodoende formeel een parkeerverbod. In de praktijk zal het echter lastig zijn voor opsporingsambtenaren om het doel van de aldaar geparkeerde auto te achterhalen. Alleen op het moment van aankomst en vertrek kan immers het doel van de parkeeractie objectief worden vastgesteld.