Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag je links van een voorgesorteerde auto op een kruising inhalen?

Vraag gesteld door op 2 augustus 2021

Zou u mij willen helpen met de volgende vraag:

Auto A slaat , voorgesorteerd en  met richting aan te geven, af naar links op een kruising. Achter A rijdt een motorfiets B en die ging rechts inhalen. C rijdt achter B en haalt A links in met zijn motorfiets en waardoor C ten val komt en veroozaakt shade aan de linke deur van Auto A . Er is  een doorgetrokken streep tussen rijstroken. De vragen zijn:

1.  Mag je iemand links inhalen bij een kruising en doorgetrokken streep tussen rijdstrokken?
2. Mag C links inhalen en wie is schuldig in dit geval?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

 

Er is een aanrijding geweest: Auto A stond voorgesorteerd om links af te slaan, A had richting aangegeven. Motorfietser C haalt A links in, komt ten val en beschadigd de linker deur van auto A. U wilt weten wie schuld heeft.

Op grond van artikel 11 lid 2 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) moeten bestuurders die links hebben voorgesorteerd en te kennen hebben gegeven dat zij naar links willen afslaan, rechts worden ingehaald. Motorfiets C heeft dus een fout gemaakt.

Maar bij dit soort aanrijdingen is het altijd lastig om een uitspraak over de aansprakelijkheid te doen. Het komt vaak neer op de omstandigheden van het geval: wie deed wat en wanneer. Afhankelijk van de mate waarin de gemaakte fouten hebben bijgedragen aan de aanrijding wordt de schade geheel of gedeeltelijk vergoed. Het is aan de betrokken verzekeringsmaatschappijen om deze aansprakelijkheid te beoordelen.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u uw zaak ter behandeling indienen.

Meer informatie over aansprakelijkheid bij een aanrijding vindt u op onze website.