Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Klacht over boeken van Camping de Lakens in combinatie met Formule 1 arrangement

Vraag gesteld door K. Bakker op 31 augustus 2021

Via de Hiswa / Recron ben ik bij jullie terecht gekomen en kreeg de tip om via de site jullie even te berichten met ons verhaal en hopelijk kunnen jullie ons een beetje helpen. Nee hebben we al en Ja kunnen we proberen.

2 jaar geleden zijn wij uitgeloot voor kaarten van Formule 1 in Zandvoort. Aansluitend hebben wij 2 jaar geleden op de site van Camping de Lakens het formule 1 arrangement geboekt voor €501.6 euro maar ,omdat de grandprix niet doorging in 2020 mochten wij onze boeking verlengen en hebben dit ook gedaan. Nu koste alleen dezelfde boeking ineens €759.00, oke wij hebben dit maar gedaan anders hadden wij geen slaapplek tijdens de Formule 1.
Nu hebben wij vorige week bericht gekregen dat onze kaarten niet meer geldig zijn van de Grandprix omdat wij niet bij 66% horen die wel mogen komen. Dit betekend dat wij dus ook niet naar de Camping willen om tussen formule 1 fans te zitten die wel mogen. Wij hebben dan ook de camping gebeld om het te annuleren maar die zeggen nee je moet naar onze voorwaarden kijken en je moet 90% van het bedrag betalen.

Nu zijn wij aan het kijken gekomen met dat bedrag van €759,00 op het jongerenveld want dat staat op onze boeking. Deze plaats hebben wij begrepen is zonder stroom en niet toegankelijk voor campers of caravans. Wij kunnen hier niks van terug vinden op hun site en ook niet in de boekingen maar als ik nu een caravanplek boek met stroom en plek voor een auto kom ik bij hun uit op rond de €450,00 voor dezelfde datums dus van 2 t/m 6 sept 2021.

Wij hebben de camping gebeld om te vragen hoe ons bedrag is opgebouwd en hoe het kan dat wij bijna het dubbele kwijt zijn nu. Zij konden ons niet specificeren waarom het bedrag zo was. Wij voelen ons erg belazerd ook omdat ze genoeg geld gaan verdienen dat weekend en dat dus nu over de rug dan van mensen die al teleurgesteld zijn en nu ook nog eens zo’n flink bedrag moeten betalen.

Het enige wat wij kregen te horen is dat wij onze plek maar moesten verkopen op marktplaats dit hebben wij dan ook zeker geprobeerd maar omdat bijna alle vergelijkbare advertenties op marktplaats veel goedkoper zijn dan ons krijgen wij heb natuurlijk niet verkocht. En ook omdat er zoveel advertenties op marktplaats staan zijn wij zeker niet de enige die met dit probleem zitten.

Ik hoop dat jullie een reactie leveren, want wij vinden dat dit hele verhaal een beetje stinkt.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U had in 2020 kaarten bemachtigd voor de Dutch Grand Prix in Zandvoort en heeft toen een boeking gemaakt bij een camping voor een verblijf tijdens de Grand Prix. De Grand Prix ging vorig jaar niet door en de camping heeft u toen aangeboden om de reservering door te zetten naar september 2021. Voor de kampeerplaats in 2021 is een hogere prijs overeengekomen. Helaas heeft u geen kaarten gekregen voor de Grand Prix van 2021 en u wilt zodoende eigenlijk geen gebruik meer maken van de camping. De campingondernemer heeft aangegeven dat u de plaats kunt annuleren, maar in dat geval de annuleringskosten conform de Recron voorwaarden verschuldigd raakt. Alternatief heeft de campingeigenaar aangeboden dat u de reservering mag doorverkopen zodat een ander gebruik kan maken van de door u gereserveerde kampeerplaats. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

De overeenkomst

Uit de overeenkomst volgt voor de campingeigenaar de verbintenis tot het leveren van de overeengekomen kampeerplaats in de overeengekomen periode. Voor u volgt uit de overeenkomst de verbintenis tot het betalen van de overeengekomen prijs. Overeenkomst moeten worden nagekomen, althans partijen kunnen elkaar tot nakoming van de verbintenissen uit de overeenkomst dwingen. Een overeenkomst kan altijd worden opgezegd. Het gevolg hiervan is dat de partij die opzegt de wederpartij bevrijd van zijn nakomingsverplichting. In beginsel blijft de wederpartij bevoegd tot het opeisen van de toegezegde prestatie van de partij die heeft opgezegd. Vaak komen partijen overeen dat het gevolg van opzegging is dat de opzeggende partij slechts een gedeelte van de toegezegde prestatie verschuldigd raakt. In de Recron voorwaarden is een staffel opgenomen die de beëindigingsvergoeding maximaliseert tot een percentage van de overeengekomen prijs afhankelijk van het moment van opzeggen.

Tekortkoming in de nakoming

Als een van de partijen zijn verbintenissen niet (correct) nakomt of na kan komen, kan de wederpartij de overeenkomst ontbinden. Reeds gepresteerde verbintenissen moeten dat ongedaan worden gemaakt en als de partij die tekort schiet in de nakoming een verwijt kan worden gemaakt raakt deze tevens schadeplichtig.

Geen Grand Prix

Dat u geen gebruik wilt maken van de kampeerplaats is begrijpelijk, maar het niet kunnen bezoeken van de Grand Prix kan de campingeigenaar niet worden verweten. De campingeigenaar kan zijn verbintenissen uit de overeenkomst, het beschikbaar stellen van de kampeerplaats, gewoon nakomen en u kunt de overeenkomst zodoende ook niet ontbinden wegens enige tekortkoming in de nakoming. Dat de Grand Prix niet doorgaat en u om die reden geen gebruik wilt maken van de kampeerplaats komt juridisch voor uw risico.

Beëindigingsvergoeding

Bij opzegging van de overeenkomst raakt u een percentage van de overeengekomen prijs verschuldigd conform de Recron voorwaarden. Dat de prijs voor een kampeerplaats op deze camping in de overeengekomen periode op de website voor een lager bedrag wordt aangeboden is vanuit juridisch perspectief irrelevant. De tussen partijen overeengekomen prijs is doorslaggevend. Na opzegging raakt u kosten die onlosmakelijk verbonden zijn aan een werkelijk verblijf op de camping, zoals toeristenbelasting, water, elektra en schoonmaakkosten, moeten in mindering worden gebracht op de overeengekomen prijs waarover een beëindigingsvergoeding verschuldigd raakt.   

Vanuit juridisch perspectief handelt de campingeigenaar rechtmatig en redelijk. De campingeigenaar heeft uw oorspronkelijke aanbetaling doorgezet naar een verblijf dit jaar én heeft de mogelijkheid geboden tot een in de plaats stelling, waartoe geen verplichting bestond en bestaat.