Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kijk- en luistergeld op camping in Oostenrijk?

Vraag gesteld door K. Biro op 22 augustus 2021

Op de camping in Oostenrijk (Campingwelt Brixen im Thale worden wij (mensen met een jaarplaats) sinds kort benaderd door twee mensen die aangeven dat wij kijk- en luistergeld moeten afdragen!

Dit hebben wij nooit hoeven doen, sommige mensen staan al meer dan 30 jaar op de camping en zou voor heel Oostenrijk gelden? Vraag mij af of het wel klopt en of het niet een handige pipo is die zo extra wil bijverdienen.
Mag en kan dit zo maar?
Niemand heeft hier ooit mee te maken gehad!
Als men de vast kampeerders dan als soort inwoners ziet, dan wens ik ook geen toeristenbelasting te betalen en korting krijg net als de inwoners(Einheimer) op een skipas.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een staplaats op een camping in Oostenrijk. Nu moet u kijk- en luistergeld gaan betalen. U vraagt of dat terecht is.

De regels met betrekking tot recreatie op campings in Oostenrijk hebben wij niet paraat. U zou de voorwaarden van de camping hierop na kunnen kijken. In Nederland zou u inderdaad deze kosten moeten betalen als u hier ook gebruik van kunt maken. 

Als de campingondernemer kijk- en luistergeld moet afdragen, dan is het redelijk dat deze kosten worden omgeslagen over de huurders die hier gebruik van kunnen maken. Het maakt hiervoor niet uit of u in Oostenrijk woont of niet. 

U kunt de camping vragen of de betreffende personen voor de camping werken en niet op eigen initiatief.

Kijk en luistergeld staat overigens los van toeristenbelasting. Dat is namelijk voor het gebruik van de faciliteiten van de plaats waar u verblijft. Ook daarvoor moet u inderdaad betalen. Bent u inwoner van de betreffende plaats, dan hoeft u inderdaad geen toeristenbelasting te betalen.