Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Juridisch correct; wie is aansprakelijk voor schade op parkeerterrein

Vraag gesteld door op 3 oktober 2021

Ik heb een meningsverschil gekregen betreffende een schade welke ik heb gekregen op een parkeerplaats in Nieuwegein. De gemeente was daar bezig met de bestrating. Toen ik kwam aanrijden zal ik alleen een pylon op de zijkant van de parkeerplaats staan en niet erop. Toen ik ging parkeren lag er op de grond daar een schop, welke ik niet gezien had. Maar wel mij onderkant beschadigde. Toen ik diegene, die de leiding daar had erover aansprak zei hij dat er een pylon stond en dat hij er niet genoeg had om op alle parkeerplaatsen een pylon te plaatsen. Er stonden ook meer auto's geparkeerd. Hij zei, dat dit mijn eigen schuld was en niet van hen. Wie heeft er gelijk, deze man of ik, dat de pylon niet opzij moet staan maar erop.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Op de parkeerplaats waar u uw auto wilde parkeren, waren bestratingswerkzaamheden bezig. Op de zijkant van de parkeerplek stond een pylon. U dacht dat u die parkeerplek veilig kon parkeren. Helaas lag op die parkeerplek een schop, waardoor uw auto schade heeft opgelopen. U wilt weten of u uw schade vergoed kunt krijgen.

Uw vraag is helaas niet met een eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Het komt in dit soort gevallen vaak neer op de omstandigheden waaronder de schade is ontstaan en wie wat kan bewijzen. Het is aan u om te bewijzen dat de pylon verkeerd was geplaatst en dat u ervan uit mocht gaan dat u uw auto veilig kon parkeren. Aan de andere kant kan u tegen worden geworpen dat u onvoldoende oplettend bent geweest en de schop niet heeft gezien.

Ik raad u aan om de wegbeheerder (de beheerder van het parkeerterrein) aansprakelijk te stellen. U kunt daarbij aangeven dat u door de fout geplaatste pylon ervan uit kon gaan dat u op die parkeerplaats veilig kon parkeren. Misschien heeft u foto’s van de situatie zoals u die aantrof of getuigen. Daarnaast moet u aannemelijk maken dat u de schop niet heeft kunnen zien. Als u de naam van het bestratingsbedrijf heeft, kunt u ook hen aansprakelijk stellen.

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u deze zaak bij deze verzekeraar ter behandeling indienen.