Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Helmen

Vraag gesteld door J. Peters op 24 augustus 2021

Welke helmen worden verplicht voor snorscooter en mag daar een goede fietshelm voor gebruiken?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de helmplicht voor snorscooters. U wilt graag weten of een goede fietshelm gebruikt mag worden na invoering van de helmplicht voor snorfietsen.

Nee, met een fietshelm voldoet u niet aan de helmplicht voor bestuurders van snorfietsen.

Ontwerp Besluit

De helmplicht voor bestuurders van snorfietsen wordt ingevoerd door een wijziging van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990. Het ontwerp besluit ten behoeve van deze wijziging is op 28 mei aan de beide Kamers der Statengeneraal gestuurd. Blijkens dit ontwerpbesluit volstaan alleen goedgekeurde brommerhelmen.

Speedpedelec-helm

Momenteel loopt er nog een aanvullend onderzoek naar het gebruik van een speedpedelec-helm. Als blijkt dat de speedpedelec-helm voldoende bescherming biedt, zal de Minister middels een Ministeriele Regeling mogelijk maken dat naast de brommerhelmen ook gekozen kan worden voor de speedpedelec-helm.

Conclusie

Vooralsnog geldt, na inwerkingtreding van de wijziging van het RVV 1990 (naar verwachting per 1 juli 2022), dat alleen als een goedgekeurde brommerhelm gedragen wordt, men kan voldoen aan de helmplicht voor snorfietsen. Mogelijk wordt te zijner tijd ook een speedpedelec-helm toegestaan. Een fietshelm voldoet niet aan de helmplicht voor snorfietsen, ongeacht de kwaliteit.

Update 30-06-2022
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen: rijksoverheid helmplicht.