Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto verkocht

Vraag gesteld door op 10 oktober 2021

Op 30 juli 2021 heb ik een auto gekocht en heb ik mijn oude auto ingeruild. De dealer waar ik mijn nieuwe auto heb gekocht heeft een week voor de koop in de auto gereden en er een bod op gedaan wat ik heb geaccepteerd.

Tijdens de overdracht van de auto heeft de dealer nergens naar gekeken en is het papierwerk in orde gemaakt.
Na ongeveer 2 maanden wordt ik gebeld dat er iets mis is met de auto en dat ik dat niet heb gemeld.

Ik heb aangegeven hier niet van op de hoogte te zijn geweest, echter beweerd de dealer dat het wel het geval is. Hij stuurt mij 2 weken na zijn telefoontje en mail en foto's van de schade en stelt voor op de rekening de spliten.

Ik heb aangegeven hier niet akkoord mee te gaan, echter stuurt de dealer mij toch een factuur.

Wat moet ik nu doen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft bij de aankoop van een nieuwe auto uw eigen auto ingeruild. De dealer heeft in uw auto gereden en een bod gedaan. U heeft dit geaccepteerd. De koop is gesloten en u heeft uw auto ingeruild. Twee maanden later geeft de dealer aan dat er sprake is van een gebrek en brengt hij u kosten in rekening. U vraagt of dit zo maar kan.

Als u uw auto inruilt, dan moet u als verkoper van uw auto de gebreken of problemen die u bekend zijn melden aan de dealer. Wat u niet weet kunt u natuurlijk ook niet melden. De dealer heeft vervolgens ook de mogelijkheid om de auto te onderzoeken. 

Nu is het al twee maanden na de inruil. U heeft de auto dus al even niet gezien en er niet meer in gereden. Er kan in de tussentijd van alles met de auto zijn gebeurd. Geeft u dus aan dat u het gebrek niet kende en de auto zonder gebrek is ingeruild. Wist u niets van het gebrek en was de auto in orde bij inruil, dan hoeft u geen kosten te betalen. 

Alleen als de dealer kan aantonen dat het gebrek bij de inruil aanwezig was EN dat u bekend was met het gebrek kan de dealer u aanspreken voor de kosten van herstel.