Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto ingeruild, nu onderhoud en apk

Vraag gesteld door op 20 oktober 2021

Ik heb 6 maanden geleden een koopovereenkomst met inruil getekend. De auto zou toen binnen 4 maanden geleverd worden. Door het chiptekort na COVID-19 is de levering van de auto al enkele keren uitgesteld. Nu heb ik een nieuwe maand van levering, maar wederom met de mededeling dat er een kans is op verdere vertraging. Rondom de voorlopige inruildatum zal echter een grote onderhoudsbeurt moeten plaatsvinden. Voor beide partijen is dit dus een onverwachte situatie, voor wie zijn deze aankomende onderhoudskosten?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht en ruilt uw auto in. Door Covid-19 is de levering van de nieuwe auto steeds vertraagd. Nu komt er voor uw in te ruilen auto een onderhoudsbeurt aan. U vraagt voor wie deze kosten zijn.

Juridisch gezien zijn de kosten voor de eigenaar zolang de auto in eigendom is. Pas als u de auto heeft ingeruild zijn de kosten voor de verkoper. U zou kunnen overleggen met de verkoper om te zien of deze u tegemoet zou willen komen. Hij is daar echter niet toe verplicht.

U kunt de koop ongedaan maken als de leveringstermijn langere tijd wordt overschreden. Volgens de voorwaarden kunt u in dat geval de verkoper nog door middel van een aangetekende brief eenmaal de gelegenheid geven om binnen een bepaalde tijd te leveren. Voor informatie hierover verwijs ik u graag naar onze website: Leveringstermijn - ANWB 

Al met al is het aan te raden om met de verkoper in gesprek te gaan over het onderhoud en een eventuele tegemoetkoming in de kosten.