Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorrang bij ritsen oprit/afrit snelweg

Vraag gesteld door op 13 mei 2021

Als er een file is op de snelweg en ik kom - ook met een file - van een oprit en wil de snelweg op, het verkeer gaat al 'ristend' de snelweg op en af en de auto waar ik voor wil schuiven wil zelf de snelweg verlaten, wie is dan aansprakelijk als hierbij schade ontstaat doordat de auto's elkaar raken?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de voorrangsregel op de in- en uitvoegstrook. U wilt graag weten wie er aansprakelijk is als twee personenauto’s tijdens de in- en respectievelijk de uitvoegactie tegen elkaar botsen. In uw voorbeeld is er sprake van langzaam rijdend verkeer (file).

Bijzondere manoeuvre
Op grond van art. 54 RVV 1990 is zowel het vanaf de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden als het van de doorgaande weg de uitrijstrook oprijden én van rijstrook wisselen een bijzondere manoeuvre. Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren moeten al het overige verkeer voor laten gaan.

Voorrang
De verkeersregels bepalen dat een verkeersdeelnemer ander verkeer voor moet laten gaan. Dit betekend niet dat andere verkeersdeelnemers een recht op voorrang hebben. Voorrang moet men niet nemen, maar krijgen.

Schuld
Zowel de bestuurder van het motorvoertuig dat de snelweg verliet als de bestuurder die de snelweg opreed, had de ander dus voor moeten laten gaan. Zij hebben dit allebei nagelaten en hebben dus beiden schuld.

Conclusie
In de meeste gevallen waarbij beide betrokkene schuld hebben aan het ongeval, omdat zij beide een verkeersregel hebben overtreden wordt gekozen voor een 50/50 verdeling van de schades. Dit betekent dat partij A de schade van B voor 50% zal moeten vergoeden en partij B de schade van partij A voor 50% zal moeten vergoeden.

Voor meer informatie over de verkeersregels bij het in- en uitvoegen op de snelweg, verwijs ik u graag naar onze website.