Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tempo 100 voor bagagewagen

Vraag gesteld door op 7 juni 2021

Ik heb een Saris bagagewagen met max gewicht 750kg. Ongeremd. Deze kan ik volgens mij niet laten keuren voor een Tempo 100 voor Duitsland. Moet ik nu max 80km/u rijden of gaan ze daar 'soepel' mee om als ik 90 rijd?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw aanhangwagen heeft een maximum toegestane massa van 750 kg en is ongeremd. U wilt graag weten of u in aanmerking komt voor een Tempo-100 ontheffing in Duitsland en wat de gevolgen zijn als u zonder Tempo-100 ontheffing, harder dan 80 km/u rijdt met uw personenauto met aangekoppelde aanhanger.

Maximum snelheid Duitsland
De maximum snelheid voor een personenauto met aanhangwagen in Duitsland is 80 km/u. Bij een geringe overschrijding van de maximum snelheid kan een geldboete worden opgelegd.

Tempo-100 ontheffing
Bepaalde aanhangwagens kunnen een ontheffing krijgen van de maximum snelheid in Duitsland. Als de ontheffing wordt toegekend en het trekkende voertuig voldoet tevens aan de daaraan gestelde eisen, mag de voertuigcombinatie maximaal 100 km/u rijden.

Geen ontheffing
Eén van de voorwaarde voor de zogenoemde tempo-100 ontheffing is dat de aanhangwagen is voorzien van een oplooprem. Aangezien uw aanhangwagen ‘ongeremd’ is komt uw aanhangwagen en daarmee de voertuigcombinatie niet aan de eisen voor de tempo 100-ontheffing.

Conclusie
Uw ongeremde aanhangwagen voldoet niet aan de eisen voor een tempo-100 ontheffing. De voertuigcombinatie waar deze aanhangwagen deel vanuit maakt, mag zodoende maximaal 80 km/u rijden in Duitsland.

Voor meer informatie over de tempo 100-ontheffing en de verkeersregels in Duitsland, verwijs ik u graag naar onze website.