Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs verlengen

Vraag gesteld door M. Ziepzeerder jr. op 20 juni 2021

Ik ben nu 74 jaar, wanneer moet ik beginnen met een nieuw rijbewijs aan te vragen. Mijn rijbewijs loopt af april 2022 de vraag i.v.m. de drukte bij CBR Dank voor uw antwoord.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw rijbewijs verloopt in april 2022. U wordt dan, neem ik aan, 75 jaar. U wilt weten wanneer u moet beginnen met het aanvragen van het rijbewijs.

75 jaar of ouder
Verloopt het rijbewijs als u 75 jaar of ouder bent dan moet u bij het aanvragen van een rijbewijs een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) invullen en een medische keuring ondergaan. Dit geldt ook als u het rijbewijs eerder aanvraagt dan dat het rijbewijs verloopt. De keuring is bedoeld om ook ouderen veilig en verantwoord aan het verkeer deel te laten nemen. Soms worden er aan de gezondheidstoestand voorwaarden voor het rijden gesteld, zoals het dragen van een bril of het rijden met automatische versnelling. Aan de hand van deze Gezondheidsverklaring en de medische keuring wordt het rijbewijs verlengd voor maximaal 5 jaar.

Wanneer verlengen?
Een gezondheidsverklaring kan lang duren en daarom adviseren we om vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u problemen heeft met de gezondheid, dan is het advies om vijf maanden van tevoren de Gezondheidsverklaring in te vullen.

Meer informatie vindt u op onze website en de website van het cbr.