Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximaal trekgewicht

Vraag gesteld door K. Janssen op 21 maart 2021

Ik heb zelf een peogeot 308 die een maximaal trek gewicht van 1400kg hanteert ledig gewicht van de auto is 1140kg. Mag ik een 1. 5 paards railer trekken van 1200kg? Heb ik hier een BE rijbewijs voor nodig?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag weten of u een bepaalde voertuigcombinatie mag besturen. Het betreft een Peugeot 308 met een maximum toegestane massa van 1770 kg en een maximum trekgewicht bij een geremde aanhanger van 1400 kg. De paardentrailer die u aan het voertuig wenst te koppelen heeft een maximum toegestane massa van 1200 kg.

Rijbewijs B
De houder van een rijbewijs categorie B mag een personenauto besturen waarvan de toegestane massa niet meer 3500 kg is en dat zitplaats biedt aan maximaal 8 personen (zonder de bestuurder). Het voertuig mag vervolgens een aanhangwagen trekken van maximaal 750 kg. Ook is het toegestaan om een zwaardere aanhangwagen te trekken dan 750 kg onder de voorwaarde dat het totaalgewicht van de combinatie dan maximaal 3500 kg is.

Een houder van het rijbewijs B is dus bevoegd tot het besturen van een trekkend voertuig van 3500 kg, met een aanhanger tot maximaal 750 kg. Als de aanhanger een hogere toegestane maximum massa heeft geldt de eis dat de combinatie niet meer weegt dan 3500 kg. In theorie zou ingeval het trekkend voertuig 1750 kg weegt een aanhanger kunnen worden gekoppeld van eveneens 1750 kg. Het is niet toegestaan om een voertuig van 1850 kg een aanhanger van 1750 kg te laten trekken.

Maximum toegestane massa
Bij het berekenen van het gewicht van de aanhangwagen en van het trekkend voertuig wordt steeds uitgegaan van de maximum toegestane massa volgens het kenteken, dat is het leeg gewicht van het voertuig + het laadvermogen. Een lege aanhangwagen van met een maximum toegestane massa van >3500 kg, is zodoende altijd te zwaar voor rijbewijscategorie B.

Maximum gewicht aanhangwagen
Uit het kenteken van het trekkende voertuig blijkt ook een maximum gewicht dat gekoppeld mag worden. Uit het kentekenregister blijkt tot welk gewicht het specifieke voertuig maximaal mag trekken (geremd en ongeremd). Het werkelijk gewicht van de aanhangwagen mag nooit zwaarder zijn dan het gewicht dat maximaal getrokken mag worden door het trekkende voertuig.

Veilige combinatie
Naast de eisen aan de bestuurder van een voertuigcombinatie (welke combinatie mag de houder van het rijbewijs B, besturen) en de eisen aan het voertuig (welke gewicht mag maximaal gekoppeld worden) is het ook belangrijk dat met de combinatie veilig aan het verkeer kan worden deelgenomen. Het totaal gewicht van een voertuigcombinatie zou zo verdeeld moeten worden dat de aanhangwagen altijd minder zwaar is dan het trekkende voertuig.

Conclusie
In dit geval mag een bestuurder die in het bezit is van een rijbewijs categorie B de voertuigcombinatie besturen. De maximum toegestane massa van het samenstel is < 3.500 kg. Wel raad ik u aan om op te letten bij het beladen van de voertuigcombinatie. Als de paardentrailer de maximum toegestane massa bereikt en het trekkende voertuig vrijwel leeg blijft is de aanhanger zwaarder dan het trekkend voertuig.

Voor verdere informatie over de regels voor het rijden met een aanhangwagen, verwijs ik u graag naar onze website.