Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hond doodrijden gunstiger dan uitwijken?

Vraag gesteld door P. Plaatsman op 8 april 2021

Ik reed langzaam over het parkeerpleintje bij Fort Erfprins te Huiduinen, er kwam een grote hond van links aanrennen, ik ontweek de hond en de rechterkant van onze Privat-lease raakte de 30 cm hoge betonnen blokken die daar als afscheiding liggen. De schade afwikkelaar van Peugeot-lease vertelde me dat ik de hond dood had moeten rijden en dat dat gunstiger was voor mijn relatie met de verzekeringsmaatschappij.

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt of het doodrijden van een hond gunstiger is voor de verzekering dan uitwijken en daardoor schade rijden.

Dit is een lastige situatie die juridisch gezien wel klopt, maar niet erg aardig is richting de hond en zijn baasje.

Risicoaansprakelijkheid
Omdat een hond eigendom is van een persoon geldt in principe dat de eigenaar of houder van de hond aansprakelijk is voor eventuele schade die het dier veroorzaakt. Dieren zijn vaak onberekenbaar en kunnen dus onverwacht gedrag vertonen. Bijvoorbeeld wanneer een hond plotseling de weg op rent. Dit noemen we risico-aansprakelijkheid; ook al heeft de eigenaar geen schuld, hij is vaak wel aansprakelijk. De verzekering van uw private lease auto kan in zo'n geval de schade claimen bij de eigenaar of houder van de hond.

Omdat u bent uitgeweken en daardoor schade hebt gereden tegen een beton blok is het lastiger te bewijzen dat de schade is veroorzaakt door het gedrag van de hond. De verzekeringsmaatschappij kan dit, gezien de bewijslast, niet eenvoudig verhalen bij de eigenaar van de hond. Zij moeten daarbij bewijs leveren dat de hond de oorzaak is van de schade.

Meer informatie over een aanrijding met een dier vindt u op onze website.