Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

COC ook voor camper?

Vraag gesteld door op 25 april 2021

Mijn man en ik hebben onlangs een nieuwe (Weinsberg) camper gekocht bij een officieel caravan-camperbedrijf. Bij de afleveringsdocumenten ontbrak het COC wat ons enigszins verbaasde. Wij hebben de dealer er nog niet op aangesproken, maar willen dit eigenlijk bij ons volgende bezoek aan hem (volgende week i.v.m. een paar technische problemen) wel doen. Maakt een COC in Nederland deel uit van het pakket Voertuigdocumenten dat bij een nieuwe camper overhandigd dient te worden of niet? Zo niet, mogen we om een dergelijk documenten vragen i.v.m. mogelijke uitvoer naar het buitenland op termijn? Bvd voor uw advies. Mvg, Margriet Domhof-Boekestein
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft onlangs een nieuwe camper gekocht. Bij de afleveringsdocumenten ontbrak het COC en u wilt graag weten of de dealer het COC had moeten overhandigen bij de aflevering van de camper. Ook wilt u graag weten hoe u het COC kunt aanvragen.

Certificate of Conformity
The Certficate of Confromity, wordt in Nederland het Certificaat van overeenstemming (CVO) genoemd en is het ‘geboortebewijs’ van een voertuig. Het CVO wordt in Nederland niet standaard geleverd bij de aankoop van een voertuig.

Aanvraag CVO
Het voertuig is door de verkoper op kenteken geleverd en er is bij de registratie van het kenteken door de RDW gecontroleerd of het voertuig voldoet aan de toelatingseisen. Bij het registreren van het voertuig in een ander land, zal om het CVO worden gevraagd. Ook wordt op basis van het CVO beslist of bepaalde aanpassingen aan het voertuig zijn toegestaan. Het CVO kan worden aangevraagd bij de voertuigfabrikant of de importeur.

Conclusie
Het COC of CVO wordt in Nederland niet standaard geleverd bij de aflevering van een auto. Het CVO kan worden aangevraagd bij de importeur of fabrikant van het voertuig. De verkoper kan u waarschijnlijk helpen bij de aanvraag van het CVO, alternatief kunt u rechtstreeks contact opnemen met de importeur/fabrikant.