Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade door aanrijding

Vraag gesteld door M. den Ouden op 13 februari 2021

Eergisteren reed ik op een smalle landweg. Op deze landweg is het gebruikelijk (en noodzakelijk) om elkaar óf stapvoets te passeren óf de ene auto wachtend in de berm en de andere langzaam rijdend erlangs.

Echter nu kwam er een auto met hoge snelheid mij tegemoet, hij verminderde niet of nauwelijks vaart en raakte mijn zijspiegel die daardoor beschadigd is (het glas is gebarsten). Ik heb het aanrijden op de film staan en ik heb het kenteken van deze tegenligger.

Kan ik daar iets mee? Kan ik nagaan van wie de auto is? Is het nuttig om aangifte te doen? Als ik de berijder kan vinden, wat kan ik dan doen om mijn schade vergoed te krijgen?
Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U bent op een smalle landweg aangereden door een auto die u met te hoge snelheid passeerde. Daardoor heeft u schade aan de zijspiegel van uw auto. U vraagt wat nu te doen.

Als u de gegevens van de eigenaar van de auto hebt, kunt u die aansprakelijk stellen. Op onze website kunt u een modelbrief vinden. In sommige gevallen kan de RDW u kentekengegevens verstrekken. Op de site van de RDW kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor verstrekking van deze gegevens. Komt u hier niet voor in aanmerking, dan kunt u aangifte doen bij de politie. Er wordt dan een proces-verbaal opgemaakt, waarmee de eigenaar van de auto achterhaald kan worden.

Bij een onbekend gebleven dader kunt u schade van meer dan € 250 claimen bij het Waarborgfonds. U moet dan aangifte doen bij de politie. Op de site schadezonderdader.nl kunt u hierover meer informatie vinden.

Hebt u een (casco)verzekering, dan kunt u de schade melden bij uw verzekeraar. Uw verzekeraar zal uw schade dan vergoeden. Dit kan gevolgen hebben voor uw no-claim korting, tenzij uw verzekeraar de schade op de veroorzaker weet te verhalen.

Meer informatie over schade na een aanrijding kunt u vinden op onze website.