Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Meerdere keren annuleringkosten berekend

Vraag gesteld door op 24 februari 2021

Bij Sunair Vakanties B.V. (via VakantieXperts, nu D-reizen) heb ik een pakketreis naar Londen geboekt voor 2 personen voor mei 2020. Ivm Corona hebben we deze reis al in maart kunnen omboeken naar oktober 2020 en daarna nogmaals naar mei 2021. Ook nu vinden we het nog zeer onveilig voor onszelf om in mei te gaan. We willen eigenlijk niet meer verzetten en hebben gevraagd wat het kost om de reis te annuleren. Dit was een bedrag van ongeveer 390 euro. In dit bedrag is 2x annuleringskosten en 1x wijzigingskosten opgenomen. Voor mij klinkt dit niet logisch. Zeker niet 2x keer annuleringskosten aangezien we nog niet eerder hebben geannuleerd, alleen 2x gewijzigd. Wat mag Sunair aan dit soort kosten doorrekenen aan ons?

Daarnaast de vraag of we voor zo’n pakketreis ook een voucher kunnen krijgen en wat de voorwaarde daarvan zijn? Ik neem aan dat er alleen recht op een voucher is wanneer de organisatie de resi annuleert en niet wanneer wij zelf de reis annuleren, omdat we dit voor onszelf niet veilig vinden om te gaan. Is deze aanname correct?

Als laatste staat in de mail van D reizen over de annuleringskosten en het bedrag wat we teruggestort krijgen na aftrek van deze kosten dat dit binnen 6 maanden op onze rekening gestort wordt. Sunair is aangesloten bij de ANVR. De ANVR heeft in hun voorwaarden staan dat aangesloten organisaties restitutie binnen 2 weken doet. Mag ik dat dus ook eisen voor ons restbedrag ipv de 6 maanden die nu wordt aangegeven?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

 

U heeft vorig jaar een pakketreis naar Londen geboekt. Omdat de reis niet door kon gaan, is de reis 2 keer omgeboekt. U zou nu in mei naar Londen gaan, maar u vindt dit niet veilig. U wilt daarom de reis annuleren en vraagt of de kosten die de reisorganisatie in rekening brengt juist zijn. 

Welke kosten de reisorganisatie in rekening kan brengen voor het annuleren en/of wijzigen van de overeenkomst staat in de algemene voorwaarden die bij de overeenkomst horen.

Voor het tweemaal omboeken van de reis mag de reisorganisatie naar mijn mening wijzigingskosten in rekening brengen. Twee keer annuleringskosten lijkt mij ook niet logisch als er al wijzigingskosten in rekening worden gebracht. Ik adviseer u bij de reisorganisatie na te vragen waarom zij tweemaal annuleringskosten en één keer wijzigingskosten.

Wanneer de ANVR-voorwaarden op uw pakketreis van toepassing zijn, dan mag u van de reisorganisatie verwachten dat zij zich aan die voorwaarden houden. U kunt dan ook verlangen dat het restbedrag binnen twee weken na annulering wordt terugbetaald. Dit is alleen anders, indien de reisorganisatie in eigen voorwaarden een andere betaaltermijn heeft vastgesteld.

Uw aanname dat u geen recht heeft op een voucher wanneer u zelf de reis annuleert is correct. 

Voor meer informatie verwijs ik u naar onze website.