Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Eerdere schade op achterbumper

Vraag gesteld door op 21 januari 2021

Mijn geparkeerde auto is onlangs door een automobilist geraakt tijdens het uitrijden. Die heeft netjes een briefje achtergelaten. De schade betreft een diepe schaaf aan de linkerzijde van mijn achterbumper.

De verzekering van de tegenpartij wil nu een expert langs sturen om de schade te bekijken.

Ik had echter al een eerdere schade op mijn achterbumper aan de rechterzijde. Deze schade was niet heel opvallend dus heb ik toentertijd besloten om deze niet te laten repareren.

Ik zou heel graag willen weten of de verzekering (van tegenligger) kan besluiten om de nieuwe aangebrachte schade niet te vergoeden als blijkt dat mijn achterbumper eerdere schade had? Of wat andere eventuele gevolgen hiervan kunnen zijn.  

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Een auto is tegen uw geparkeerde auto aangereden. Uw auto heeft schade. U vraagt of een eerdere schade gevolg heeft voor de schadevergoeding.

Er komt een expert naar de schade kijken. Een expert bekijkt de dagwaarde en staat van uw auto en de schade zelf. Vervolgens is de vraag wat de reparatiekosten zullen zijn. Het kan zijn dat de schade hoger is dan de dagwaarde minus de restwaarde. In dat geval is de auto technisch total loss. U kunt niet meer schade ontvangen dan het verschil tussen de dagwaarde en de restwaarde. Leest u meer over total loss en de berekening hiervan op onze website: Auto total loss - ANWB

Voor het bepalen van de schade wordt uitgegaan van de waarde van uw auto vlak voor de aanrijding. In uw geval was de auto wat beschadigd. Het is mogelijk dat de expert dit in de waarde berekening zal meenemen. Mogelijk heeft dit invloed op de dagwaarde van de auto. Het zal afhangen van de ernst van de schade of dit echt een rol gaat spelen. Ik kan dit vooraf niet inschatten. U kunt dit wel met de expert zelf bespreken. 

Voor informatie over het verhalen van uw schade verwijs ik u graag naar onze website: Stappenplan schade verhalen - ANWB