Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete uit Hongarije

Vraag gesteld door I. Zivotic op 28 januari 2021

Ik heb een boete van Euro Parking Collection plc gekregen en in de boete staat dat mijn voertuig geen geldige e-vignet had. Maar ik heb wel een e-vignet gekocht op de grens van oostenrijk - hongerije, voor de heen en terug weg. Toen ik terug kwam in Nederland heb ik dat bonnetje weggegooid. Ik kreeg toen een brief dat ik een boete moet betalen maar dat heb ik niet gedaan omdat ik wel een e-vignet bij me had. En vandaag kreeg ik een verhoging van de boete om 200 euro te betalen voor hun fout. Omdat hun het waarschijnlijk niet in hun systeem hebben gezet en het is dus onterecht. Mijn vraag is wat ik nu moet doen? Kunnen jullie mij alstublieft helpen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Van Euro Parking Collection (EPC) heeft u een boete ontvangen omdat u geen e-vignet zou hebben gehad voor u auto. U had echter wel een vignet gekocht aan de grens van Oostenrijk naar Hongarije. Terug in Nederland heeft u de bon weggegooid. Omdat u niet reageerde op de eerste brief, heeft u een verhoging van de boete gekregen. U vraagt wat u kunt doen.

Tol in Hongarije
Voor het gebruik van autowegen moet u in Hongarije tol betalen. Langs en boven de autowegen zijn camera’s geplaatst en via een computersysteem wordt gecontroleerd of de verschuldigde tol is betaald. Als blijkt dat de tol niet betaald is, wordt een hoge boete opgelegd, Voor het incasseren van deze vorderingen wordt  onder andere samengewerkt met het EPC.

Vignet kopen
Een bonnetje (e-vignet) geldt als bewijs van betaling voor de tol. Bij het kopen van dit ‘recht om gebruik te mogen maken van de tolwegen’, wordt het kenteken van het voertuig genoteerd en opgenomen in het computersysteem. Dit staat ook op het e-vignet vermeld. Het is belangrijk om zelf te controleren of op het e-vignet het juiste kenteken en de juiste landcode is vermeld. De controles worden aan de hand van het kenteken uitgevoerd. Bij het verkooppunt zet u uw handtekening op de bon. Daarmee tekent u dat u zelf verantwoordelijk bent voor het juiste invullen van deze gegevens. Daarnaast is het aan te raden het e-vignet een jaar te bewaren. Bij een eventueel onterechte boete is dit het enige bewijs.

Toelichting bij de boete
Van het EPC heeft u bij de boete een handleiding ontvangen. Daarin stond uitgelegd onder welke omstandigheden het zin had om bezwaar te maken. Ook stond daarin vermeld dat u de boete in ieder geval moet betalen. Het geld zou zal worden teruggestort als blijkt dat de boete onterecht is opgelegd.

Geen e-vignet meer
Heeft u geen e-vignet meer, dan kunt u nog proberen om bij het verkooppunt een kopie van uw bon op te vragen. Dat lukt helaas niet altijd meer. Kunt u niet aantonen dat u wel een e-vignet heeft gekocht dan raad ik aan om de boete toch te betalen. De Hongaarse instantie zal namelijk blijven doorgaan met inning daarvan en de hoogte van de boete loopt steeds verder op.

Meer informatie over tol in Hongarije.