Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak Nissan

Vraag gesteld door J. Wognum op 12 december 2020

Gisteren ben ik bij mijn dealer geweest met onze nissan quashqai bj 17122015. Men constateerde een kapotte versnellingsbak, reparatiekosten ongeveer 6000 euro. De garantie op de versnellingsbak is 5 jaar, maar mijn dealer doet moeilijk. De auto had toen ik hem kocht 49.000 km gereden, nu 8000 meer. Omdat de 10.000 km nog niet gepasseerd is heb ik de auto nog geen grote beurt gegeven. De dealer zegt dat omdat ik de auto op 5 december 2019 heb gekocht de periode van een jaar wel gepasseerd is. Inmiddels weet ik wel dat er veel problemen zijn met dit type versnellingsbak maar na nog geen 60.000 km? We hebben geen caravan en ook geen bagagewagen achter de auto gehad. 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De versnellingsbak van uw Nissan Qashqai is kapot en de kosten zijn ongeveer 6000 euro. U heeft de auto vorig jaar op 5 december gekocht, met een kilometerstand van 49000. Omdat u pas 8000 km heeft gereden, heeft u de auto nog niet voor een onderhoudsbeurt gebracht. Dit moet gebeuren bij 10000 km of na 1 jaar. Nu doet de dealer moeilijk omdat het jaar voorbij is.

Onderhoudsbeurt
Wanneer de auto een beurt nodig heeft, is te vinden in het onderhoudsboekje. U geeft aan dat dit is na 10000 km of na 1 jaar. Dat wat zich het eerst voordoet, is van toepassing. In uw situatie moet de auto na 1 jaar een beurt hebben.

Garantie en non-conformiteit
De dealer reageert wel behoorlijk onsportief om een probleem te maken van 1 week overschrijding. Dit hoeft u natuurlijk niet voor waar aan te nemen. Kan de dealer aantonen dat het gebrek is ontstaan omdat u met de beurt een paar dagen over de datum van het jaar bent gegaan?
U geeft aan dat Nissan op de versnellingsbak 5 jaar garantie geeft. Het gebrek valt dus nog binnen de 5 jaar fabrieksgarantie. 

Daarnaast kunt u zich beroepen op non-conformiteit. Dat wil zeggen dat u volgens de wet recht heeft op een deugdelijke auto en dat deze geschikt is voor normaal gebruik. Dat noemt men de wettelijke garantie. Kun je aantonen dat de auto niet de eigenschappen heeft die u op grond van de overeenkomst mocht verwachten, dan kunt u van de verkoper herstel of vervanging eisen. Welke eigenschappen je mag verwachten is onder andere afhankelijk van het bouwjaar, de gereden kilometers en de toezeggingen van de verkoper.

Als een versnellingsbak bij nog geen 60.000 km kapot gaat dan is dat te vroeg. Een versnellingsbak moet langer mee kunnen gaan. 

Conclusie
U kunt de verkoper aanspreken op de fabrieksgarantie en of de wettelijke garantie/ non-conformiteit.

Meer informatie over hoe u dit aanpakt vindt u op onze website bij klachten na aankoop en het stappenplan.

Komt u er niet uit met de dealer dan kunt u de klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen