Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak defect

Vraag gesteld door op 8 januari 2021

Afgelopen woensdag heb ik een versnellingsbak gekocht van een demontage bedrijf met 6 maanden garantie. Nu (3 dagen later) blijkt dat de versnellingsbak niet goed en geluid maakt. Ik heb contact met ze opgenomen en zij zeggen dat de zij alleen de aansprakelijk zijn voor de onderdeel.

Nu is mijn vraag of ik de gemaakt kosten voor montage en demontage van de versnellingsbak kan verhalen op de semobtgebedrijf ?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een versnellingsbak gekocht en deze laten monteren door een ander bedrijf. Nu is er een probleem met de versnellingsbak. U vraagt wat u kunt doen. Er zit nog garantie op de versnellingsbak.

U heeft een versnellingsbak gekocht met garantie. Binnen deze garantie gelden de garantievoorwaarden. Is de versnellingsbak binnen de garantietermijn stuk, dan mag u ervan uitgaan dat u garantie heeft, tenzij de garantieverstrekker kan aantonen dat het gebrek niet komt uit de versnellingsbak zelf, maar door een oorzaak van buitenaf. Het feit dat een ander bedrijf de versnellingsbak heeft geplaatst maakt het wel lastiger. Het kan namelijk inderdaad zo zijn dat bij het plaatsen iets verkeerd is gegaan. En in dat geval zal de garantie geen uitkomst bieden. Het moet dus vast komen te staan wat de oorzaak is van de klachten. Pas dan is duidelijk wie de kosten van herstel moet betalen. 

Ik raad u aan met beide bedrijven contact op te nemen. Deze kunnen mogelijk onderling bekijken wat de oorzaak is. Ligt het in de versnellingsbak, dan kunt u een beroep doen op garantie. Ligt het aan een fout bij de wijze van monteren, dan kunt u het bedrijf dat heeft gemonteerd aanspreken. Mogelijk kan een expert worden ingeschakeld als u er niet uitkomt. De kosten hiervan kunt u verhalen op de partij die aansprakelijk is. Komt dat niet vast te staan, dan loopt u het risico dat u deze kosten zelf moet vergoeden. Een gesprek met beide partijen is dus aan te raden. 

Voor uw rechten bij een gebrek na reparatie verwijs ik u graag naar onze website: Stappenplan onderhoud en reparatie - ANWB