Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rechts inhalen op de snelweg?

Vraag gesteld door B.I. Bult op 13 december 2020

Het volgende is mij regelmatig overkomen. Het is bekend dat de nodige bestuurders (m.i) onnodig op de 2e baan blijven hangen terwijl er rechts voldoende ruimte is. Als ik samen met zo iemand oprij met 100 km/h en deze laat zich vervolgens afzakken terwijl ik mijn snelheid vasthoudt, ben ik dan in overtreding voor rechts inhalen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

Het valt u op dat bestuurders op autosnelwegen vaak onnodig links blijven rijden. Het komt vaak voor dat u samen oprijdt met een bestuurder op de linkerbaan die dan vervolgens zijn snelheid laat zakken. U wilt graag weten of u in die situatie in overtreding bent voor rechts inhalen.

Inhalen
Op grond van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (artikel 11) moet links worden ingehaald. In de wet zijn hier een beperkt aantal uitzonderingen op genoemd. Bestuurders die links hebben voorgesorteerd en aangegeven hebben links af te willen slaan, mogen rechts ingehaald worden. Ook bestuurders die zich rechts van de blokmarkering bevinden mogen bestuurders links van deze markering inhalen. Trams mogen rechts ingehaald worden en fietsers mogen het overige verkeer rechts inhalen. Fietsers moeten andere fietsers links inhalen. Ten slotte mogen bestuurders die rechts rijden bestuurders inhalen als er sprake is van een file.

Conclusie
Als er geen sprake is van scheiding van de rijbanen door blokmarkeringen er geen file is en de bestuurders op de linkerbaan niet hebben aangegeven links af te willen slaan, mag u deze bestuurders op de autosnelweg niet rechts inhalen. U kunt in dat geval een boete van € 240,- exclusief administratiekosten opgelegd krijgen. Het onnodig links rijden, oftewel niet rechts houden op een autosnelweg is eveneens niet toegestaan. De bestuurder op de linkerbaan kan een boete van € 140,- exclusief administratiekosten opgelegd krijgen.

Voor meer informatie over de verkeersregels in Nederland verwijs ik u graag naar onze website: (Verkeersregels Nederland - Bekijk het overzicht - ANWB)

 

Reacties

N. Bokhove

Auteur - 14 maart 2023

Het komt voor op meerbaans snelweg dat auto helemaal links langzamer rijdt dan ik, die helemaal rechts rijd. Hoe kan ik dan die ander links passeren? Godsonmogelijk. Moet ik dan maar langzamer dan die ander gaan rijden?

Chaim

ANWB Expert - 19 maart 2023

In dat geval zit er inderdaad niets anders op dan de eigen snelheid aan te passen zodat u het voertuig op de linkerbaan niet rechts inhaalt. Rechts inhalen is, behoudens de genoemde uitzonderingen niet toegestaan. Als u ervoor kiest wel rechts in te halen loopt u het risico om hiervoor beboet te worden. 

Onnodig links rijden is evenmin toegestaan. Op grond van art. 3 lid 1 RVV 1990 zijn bestuurders verplicht zoveel mogelijk rechts te houden. Het negeren van deze verkeersregel kan worden bestraft met een boete van € 240 exclusief administratiekosten. Het standaard boetebedrag voor onnodig links rijden is weliswaar lager dan het standaard boetebedrag voor rechts inhalen, maar ook de bestuurder die onnodig op de linkerbaan blijft rijden kan dus worden bestraft.