Rechts inhalen op de snelweg?

Vraag gesteld door B.I. Bult op 13 december 2020

Het volgende is mij regelmatig overkomen. Het is bekend dat de nodige bestuurders (m.i) onnodig op de 2e baan blijven hangen terwijl er rechts voldoende ruimte is. Als ik samen met zo iemand oprij met 100 km/h en deze laat zich vervolgens afzakken terwijl ik mijn snelheid vasthoudt, ben ik dan in overtreding voor rechts inhalen?

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

Het valt u op dat bestuurders op autosnelwegen vaak onnodig links blijven rijden. Het komt vaak voor dat u samen oprijdt met een bestuurder op de linkerbaan die dan vervolgens zijn snelheid laat zakken. U wilt graag weten of u in die situatie in overtreding bent voor rechts inhalen.

Inhalen
Op grond van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (artikel 11) moet links worden ingehaald. In de wet zijn hier een beperkt aantal uitzonderingen op genoemd. Bestuurders die links hebben voorgesorteerd en aangegeven hebben links af te willen slaan, mogen rechts ingehaald worden. Ook bestuurders die zich rechts van de blokmarkering bevinden mogen bestuurders links van deze markering inhalen. Trams mogen rechts ingehaald worden en fietsers mogen het overige verkeer rechts inhalen. Fietsers moeten andere fietsers links inhalen. Ten slotte mogen bestuurders die rechts rijden bestuurders inhalen als er sprake is van een file.

Conclusie
Als er geen sprake is van scheiding van de rijbanen door blokmarkeringen er geen file is en de bestuurders op de linkerbaan niet hebben aangegeven links af te willen slaan, mag u deze bestuurders op de autosnelweg niet rechts inhalen. U kunt in dat geval een boete van € 240,- exclusief administratiekosten opgelegd krijgen. Het onnodig links rijden, oftewel niet rechts houden op een autosnelweg is eveneens niet toegestaan. De bestuurder op de linkerbaan kan een boete van € 140,- exclusief administratiekosten opgelegd krijgen.

Voor meer informatie over de verkeersregels in Nederland verwijs ik u graag naar onze website: (Verkeersregels Nederland - Bekijk het overzicht - ANWB)