Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeerboete

Vraag gesteld door van Horssen op 7 januari 2021

10 okt 2021. Stond geparkeerd op plaats voor vrachtauto, maar zag dit niet omdat voor dat bord ook een vrachtauto stond die dit bord afdekte. Rest parkeerplaats was ook voor auto’s. Bij inrijden staat niet een verwijzing naar P vrachtwagen. Nog geen beschikking thuis gekregen. Na 4 maanden kans op gegrond bezwaar?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een bekeuring ontvangen voor het feit dat u geparkeerd heeft op een plaats die bestemd was voor vrachtauto's. U heeft het bord waarop dit stond aangegeven niet gezien. U zou bezwaar willen maken tegen de bekeuring.

Als u een bekeuring heeft ontvangen heeft u altijd de mogelijkheid om bezwaar te maken. Bezwaar is zinvol als u kunt aantonen dat u de overtreding niet heeft begaan, of redenen kunt aangeven die maken dat de bekeuring u in uw geval niet aan te rekenen is. De vraag is dan of het feit dat u het bord niet heeft kunnen zien voldoende grond is om te bekeuring kwijt te schelden. De overtreding is op zich namelijk wel begaan. 

Er kunnen in dit geval allerlei zaken meespelen, waaronder de situatie zelf en de vraag of u bedacht had moeten zijn op een dergelijk bord. Zo kan ook meespelen of u bekend bent ter plaatse en of er andere tekenen zijn die u erop bedacht hadden kunnen maken. Het is aan u om aan te tonen dat het bord op geen enkele wijze zichtbaar was. Heeft u bijvoorbeeld foto's die dat kunnen onderbouwen? 

Bezwaar maken kan altijd. Het kost u niets extra's, alleen wat tijd. Als u met bijvoorbeeld foto's de situatie kunt onderbouwen kunt u het allicht proberen. Of uw bezwaar wordt toegekend kan u u zo niet bij voorbaat zeggen. Als u bekend was ter plaatse en het bord was bijvoorbeeld iets verderop wel duidelijk zichtbaar, dan zal bezwaar al snel worden afgewezen.

Informatie over de wijze waarop u bezwaar kunt maken vindt u op onze website: Stappenplan bezwaar en beroep - ANWB