Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Omboekingskosten Transavia

Vraag gesteld door op 9 januari 2021

Wat kan ik doen tegen de omboekingskosten van Transavia? Dit is ons verhaal:

Onze vluchten van augustus 2020 (retour Barcelona) konden wij kosteloos omboeken. Wij wilden de vluchten verplaatsen naar een jaar later (augustus 2021). De klantenservice van Transavia heeft ons toen verteld dat het om administratieve redenen niet mogelijk was om de vlucht een jaar te verplaatsen. Over de whatsapp is toen afgesproken om de vlucht met een half jaar te verplaatsen, en dan zouden wij tegen die tijd de vlucht weer mogen omboeken naar de gewenste datum in augustus 2021. Helaas heb ik dat gesprek niet bewaard.

De vlucht werd volgens afspraak (tijdelijk) verplaatst naar februari 2021, zodat wij die later weer konden omboeken naar de zomer van 2021. Tot onze verbazing moeten wij nu ineens € 334 omboekingskosten betalen (voor 4 vliegtickets), als wij onze vlucht nu dus willen omboeken naar komende zomer. Hier zijn wij het niet mee eens. Dit is niet conform onze afspraak afgelopen zomer. De omboeking van onze vlucht van februari 2021 is geen nieuwe omboeking, maar is een omboeking van onze kosteloze omboeking van afgelopen zomer. Dat was de afspraak. Wij willen dat de vlucht van februari kosteloos word verzet naar augustus 2021.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft vorig jaar uw vluchten met Transavia kosteloos omgeboekt. De afspraak was dat u dit na zes maanden nogmaals kosteloos kon doen. Nu blijkt u toch een flink bedrag te moeten betalen voor omboeken. De gemaakte afspraak staat niet op schrift. 

Het lastige is in dit geval dat u de gemaakte afspraken niet op schrift heeft staan. U kunt hiermee niet aantonen dat de door u aangegeven afspraak, namelijk nogmaals kosteloos omboeken, is gemaakt. U kunt hierover met Transavia contact opnemen en uw zaak uitleggen. Komt u er met Transavia niet uit, dan kunt u helaas niet de mondeling gemaakte afspraak alsnog afdwingen. Dat kan alleen als u deze afspraak kunt aantonen.

Vliegmaatschappijen gaan wel zeer flexibel om met omboeken van geboekte reizen op het moment. Daar zijn speciale regelingen voor. U zou kunnen kijken of u hier wellicht alsnog gebruik van kunt maken. Mocht u nogmaals een afspraak maken, vraagt u dan om een bevestiging, bijvoorbeeld via Whatsapp of de mail. Zo kunt u een volgende keer wel aantonen wat er is afgesproken.