Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorische reparatie

Vraag gesteld door N. Yaacoubi op 20 december 2020

Ik heb een reparatie laten uitvoeren bij de aalscholvers in zeist.
Mijn nokkenas was gebroken en om de nokkenas te laten reviseren zou me duurder uitkomen. Ik heb toen gekozen voor een 2dehandse gehele motor der in te laten plaatsen.

Mijn auto stond een maand bij de garage aalscholvers in zeist voor de reparatie. Ze hebben toen mijn banden, remblokken, aandrijfassen, en voorwiel der af gehaald om zo de motor deruit te krijgen en de 2dehandse terug te plaatsen.
Op 9 september 2020 heb ik de auto opgehaald en heb toen een proefrit gemaakt van zeist naar Nieuwegein. Op het moment dat ik wou weg rijden kon ik moeilijk naar z'n 1 schakelen ben terug gegaan, en vertelde de garage eigenaar dat er gisteren niks mee aan de hand was en vertelde mij dat ik gewoon een proefrit moest maken en de snelweg op kon. Ik heb dat gedaan en heb die zelfde dag een ongeluk gehad door de schakelbak omdat die moeilijk naar z'n 1 schakelde en iemand achter op mij is geklapt.

Sinds dien is me auto naar de schade expert geweest en heeft me verteld dat mijn achter wielophanging Iets scheef stond maar niet zo heel erg. De auto heb ik weer terug gehaald en vond ik dat mijn stuur scheef stond, en als ik rem op lange afstanden dat me auto uitwijkt naar rechts.
Ik hoor geknik als ik me me stuur geheel naar rechts draai ik hoor gekraak als ik een oprit op rijd.
Ik hoor en voel me stuur heel zwaar met lange afstanden.
Ik ging constant terug met de klachten maar de garage deed er maar niks aan en verwees mij naar een renault dealer. En gaf constant de schuld aan de aanrijding terwijl het daar niks mee te maken heeft aangezien de aanrijding  niet met hoge snelheid is gebeurd.

Op een gegeven moment voelde ik me auto stotteren na dat ik dat lange afstanden reed. Ik heb nog aangegeven of hij de bougies van mijn vorige motor deruit heeft gehaald en in de 2dehandse motor heeft geplaats en gaf aan dat, dat is gebeurd.

Ik ben toen maar naar een andere garage geweest om een vrijblijvend diagnose te laten uitvoeren en bleek dat er totaal geen bougies zijn vervangen en moest de auto uitlijnen wat de garage niet aan mij heeft aangegeven en constant de aanrijding de schuld gaf om zo weg te komen van zijn fouten.
Motorisch is alles 100% in orde geen storingen of wat dan ook.
Ik heb toen weer op eigen kosten bougies moeten laten vervangen en de auto moeten uitlijnen, terwijl hij der verantwoordelijk voor is dat hij het had moeten uitlijnen na dat hij de onderdelen eerst deraf en terug heeft geplaatst. Aangezien hij dit niet eerder heeft aangegeven en mijn advocaat dit ook vandaag aan mij melde.

Ik ben afgelopen donderdag langs de garage geweest heeft een rondje gemaakt en hoorde zelf ook het geknik en heeft hij enkel vet gesmeerd aan de binnenkant van mijn aandrijfashoes en vet gesmeerd aan een soort van boutje van mijn rem. Dit heeft niet geholpen en zit nog steeds met dat geknik en mijn stuur dat zwaar is op de snelweg en op lange remafstand mijn auto uitwijkt naar rechts. De auto beschikt over stuurbekrachtiging.

Ik heb de auto op 27-11-2019 gekocht zonder enkel problemen met apk en die zelfde dag ook nieuwe remslangen vervangen. De auto is altijd goed onderhouden aangezien het een auto wad van een auto monteur.

Ik ben dus niet bereid om de resterende bedrag te betalen van 380 euro. Ik heb aangegeven dat ik de kosten van het uitlijnen en de bougies vereken van het bovenstaande bedrag. Hij was het er niet mee eens. Hij heeft een brief naar me adres gestuurd met het resterende bedrag.

En via deze weg wil ik graag een onafhankelijke expertise der naar laten kijken of alles goed is terug geplaatst en zo met de garage der samen uit te komen. En wil graag de kosten weten van een onafhankelijke expertise.

Ik heb vaak genoeg aangegeven dat het niet in orde is maar wil der maar niks aan doen. Ik hoor graag terug hoeveel het gaat kosten en graag wat advies.

Auto gegevens zijn. *** renault clio campus van 2007

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een tweedehands motor laten inbouwen door een garage. Nadien ontdekte u een probleem met de versnellingsbak. U heeft een aanrijding gehad, naar uw mening als gevolg van dit probleem. Uw auto is naar een schade expert geweest. Sindsdien heeft u verschillende klachten. U bent steeds terug gegaan naar de garage, maar de klachten zijn niet goed verholpen. U heeft nu nog een openstaande rekening bij de garage. U bent tussentijds ook naar een andere garage geweest voor vervangen van bougies en uitlijnen. U zou graag een onafhankelijke expertise laten uitvoeren.

De vraag is of de aanrijding is ontstaan door een gebrek aan de versnellingsbak. Vervolgens is de vraag of het gebrek aan de versnellingsbak is veroorzaakt door de garage. Daarna is er schadeherstel uitgevoerd. Ik ga er nu van uit dat ook dit door de garage is gedaan die ook uw motor heeft vervangen. De vraag is dan weer of dit herstel goed is gedaan. Om dit te achterhalen is inderdaad onderzoek nodig door een Expert.

Als de door u aangegeven klachten inderdaad bewijsbaar te wijten zijn aan een fout van de garage kunt u eventuele kosten en schade verhalen. Of een expert dat kan achterhalen kan ik u zo niet zeggen. U kunt inderdaad een onafhankelijke expert een onderzoek laten uitvoeren, maar dit is wel kostbaar.

Ik raad u dan ook aan eerst met een expertisebureau te overleggen of dit zinvol is. Er zijn verschillende expertise bureaus, zoals bijvoorbeeld CED en DEKRA. Neemt u eerst contact op voor de kosten en de mogelijkheden.

Mocht inderdaad blijken dat de garage een verwijt kan worden gemaakt, dan verwijs ik u voor uw rechten graag naar het stappenplan op onze website.