Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gele lampen buitenland

Vraag gesteld door S. Wilmink op 21 december 2020

Recent werd ik in Duitsland staande gehouden omdat ik gele verlichting in mijn koplampen heb. Dat zou verboden zijn volgens de agent. Na thuis dit nagezocht te hebben, blijkt inderdaad dat in Duitsland alleen witte verlichting gevoerd mag worden. Mijn auto is met gele verlichting APK-goedgekeurd: in Nederland mag de verlichting wit of geel zijn. Omdat ik een Nederlands kenteken heb en mijn auto in Nederland goedgekeurd is, ga ik er vanuit dat ik aan de wetgeving voldoe en daarmee ook in (op zijn minst) de gehele EU met deze verlichting rond mag rijden. Is mijn gedachte juist?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft gele verlichting in de koplampen van uw auto. In Duitsland vertelde een agent u dat gele verlichting daar verboden is. Uw auto is met gele verlichting in Nederland APK goedgekeurd en u gaat er daarmee vanuit dat u met deze verlichting ook in andere landen mag rijden. U wilt weten of dit juist is.

Uw gedachtegang is juist. Verkeersregels zijn voor iedereen van toepassing, ongeacht uit welk land je komt. Maar voertuigeisen (waaronder verlichtingseisen) hangen samen met het land waar het kenteken geregistreerd is. Dus als uw Nederlands gekentekend voertuig voldoet aan de Nederlandse regelgeving (waar gele koplampen zijn toegestaan), kunt u daarmee ook in het buitenland rijden. Probleem kan zijn dat niet iedere agent hiervan op de hoogte is. Mocht u bekeurd worden, dan is het in elk geval aan te raden bezwaar te maken tegen de boete.