Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gedeelde schuld bij fout tegenpartij

Vraag gesteld door op 8 januari 2021

Enige tijd geleden was ik betrokken bij een aanrijding, waarbij in mijn optiek de tegenpartij de fout inging.

Ik reed op een weg met aan beide zijden een fietsstrook (ook voor snorscooters). Op een gegeven moment wilde ik afslaan op de betreffende weg, maar gelijktijdig werd ik uit het niets ingehaald door een snorscooter. De snoorscooter had geen gebruik mogen maken van de weg, maar moest gebruik maken van de fietsstrook en diende mij zodoende rechts in te halen. Hij haalde mij echter links in en maakte dan ook geen gebruik van de fietsstrook.

Ik ben van mening dat de tegenpartij aansprakelijk is gezien het feit dat de tegenpartij geen gebruik maakte van de fietsstrook, terwijl dit wel verplicht is en subsidiair artikel 11 RVV heeft overtreden (rechts inhalen bij afslaand verkeer).

Nu stelt de verzekeraar van de tegenpartij dat zij weliswaar aansprakelijk zijn, maar dat ook mij iets te verwijten valt. Ik had er rekening mee moeten houden dat ik misschien zou worden ingehaald en daarom stellen zij de aansprakelijkheid op 50-50 (toepassing van artikel 18 RVV).

In hoeverre snijdt deze redenering hout? En indien de redenering van de verzekeraar van de tegenpartij wel stand zou houden, wat zou dan een redelijke schuldverdeling zijn?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad met een snorscooter. U sloeg af. De snorscooter haalde links in en reed ten onrechte op de rijbaan. U vraagt wie aansprakelijk is.

Het uitgangspunt is dat u bij het afslaan al het overige verkeer voorrang moet geven. Dat betekent ook het verkeer dat zich links naast of achter u bevindt. Ook als dit verkeer hier misschien niet had mogen rijden. De snorscooter heeft zich niet aan de verkeersregels gehouden en had u niet links in mogen halen als duidelijk was dat u wilde afslaan. Bovendien had de snorscooter niet op de rijbaan mogen rijden. 

Dit is inderdaad een geval waarbij beide partijen iets te verwijten valt. De snorscooter had hier niet mogen rijden en in ieder geval rechts in moeten halen. U had echter de snorscooter, ook al had deze hier niet mogen rijden en inhalen, voor moeten laten gaan. Een schulddeling is in dit soort zaken wel gebruikelijk. Ik kan mij wel voorstellen dat wel een iets groter deel (50-75%) bij de snorscooter komt te liggen. Maar uiteindelijk hangt dit ook weer af van de omstandigheden en het bewijs dat kan worden geleverd omtrent de wijze waarop de aanrijding heeft plaatsgevonden.

Voor meer informatie over het verhalen van schade na een aanrijding verwijs ik u graag naar onze website: Stappenplan schade verhalen - ANWB