Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vrijwaringsbewijs

Vraag gesteld door A.W.L. Retel Helmrich op 22 september 2020

Ik heb mijn auto ingeruild tegen een nieuwe auto. Daarvoor heb ik een vrijwaringsbewijs ontvangen. Dat houdt in dat ik niet meer aansprakelijk ben voor de auto. Vlak voor het inruilen kreeg ik een klapband. De wegenwacht heeft een reserveband geplaatst maar dat was een thuiskomer. Kan de garage mij na het inruilen nog een rekening sturen voor een nieuwe band? De banden werden vorig jaar weliswaar goedgekeurd maar er werd een aantekening gemaakt dat de banden niet meer zo goed waren. Dat was een garage van hetzelfde concern waar ik de nieuwe auto heb gekocht.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U hebt een nieuwe auto gekocht en uw oude auto hierbij ingeruild. Op weg naar de garage kreeg u met uw oude auto een klapband. De wegenwacht heeft toen uw band gewisseld voor het reservewiel (een thuiskomer). De garage wil de kosten voor een nieuwe band in rekening brengen. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Schade

Na verkoop van het inruilvoertuig, maar voor feitelijke levering rust op u de verplichting om het voertuig in dezelfde staat te houden als op basis waarvan het voertuig is gekocht door de garage. Tot het moment dat u de inruil auto aflevert, blijft u verantwoordelijk voor de staat van dit voertuig. Pas na feitelijke levering bent u niet langer verantwoordelijk.

Vrijwaringsbewijs

Het vrijwaringsbewijs bevrijdt u van de verplichtingen die horen bij het houden van een kenteken van een voertuig. Na ontvangst van het vrijwaringsbewijs bent u niet langer verantwoordelijk voor de verzekering, APK en eventuele boetes worden niet meer automatisch naar u gestuurd.

Conclusie

U bent verantwoordelijk voor het afleveren van de auto in de staat zoals deze gekocht is door de garage. De kosten voor het vervangen van de band komen voor uw rekening of kunnen worden verrekend met de inruilprijs. Dat het kenteken al eerder is overgedragen en u een vrijwaringsbewijs heeft ontvangen doet hier niets aan af. Als de herstelkosten buiten proportioneel hoog zijn, kunt u de hoogte van deze kosten wel betwisten.

Voor meer informatie over de inruil van een auto verwijs ik u graag naar onze website.