Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervolg boete Italië

Vraag gesteld door op 26 september 2020

In 2019 heb ik mijn auto aan een jong familielid uitgeleend die naar Italië op vakantie ging. Deze heeft iets te hard gereden op een weg, 17 km, waardoor ik begin dit jaar een bon kreeg met een boete waarbij ook 3 strafpunten waren opgelegd. Deze boete hebben we direct betaald.

Kennelijk had ik ook de gegevens van de bestuurder moeten opgeven maar daar heb ik overheen gelezen. Er zat ook geen apart formulier bij waardoor ik nu een 2de boete krijg voor het niet verstrekken van deze gegevens.

Ik wil mijn verlies hierin pakken en de boete betalen maar welke procedure moet ik nu volgen om dit op de juiste manier af te handelen zodat het afgesloten kan worden? En wat voor consequentie hebben de strafpunten?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In 2019 is met uw auto in Italië een snelheidsovertreding begaan door de persoon aan wie u de auto had uitgeleend. Naast het boetebedrag stond op deze overtreding ook een oplegging van 3 strafpunten. U heeft de boete betaald.
Nu heeft u een tweede boete ontvangen, omdat u de gegevens van de bestuurder niet heeft verstrekt. U wilt de boete wel betalen maar u vraagt zich af wat u het beste kunt doen om deze procedure op de juiste wijze af te ronden.

Strafpunten in het verkeer

Italië kent een strafpuntensysteem dat ook geldt voor buitenlanders. Voor een aantal verkeersovertredingen worden één of meer strafpunten gegeven. U bent dan ook verplicht om de gegevens van de bestuurder op het formulier op te schrijven. Doet u dit niet, dan ontvangt u opnieuw een boete, ook al heeft u de boete al betaald.

Betalen boete

Formeel zou u de nieuw ontvangen boete moeten betalen. Zodra dit bedrag is overgemaakt en ontvangen is de zaak daarmee afgedaan. U heeft uit de eerder ontvangen brief echter niet begrepen dat u de betreffende gegevens door moest geven. Dat is iets dat vaker voor komt.

U zou contact op kunnen nemen met de instantie waarvan u de bekeuring heeft ontvangen om dit uit te leggen. Het kan zijn dat u de gevraagde gegevens dan alsnog kunt voorleggen. U bent daarbij afhankelijk van het begrip voor uw situatie. U kunt dit voorleggen, maar niet afdwingen. 

Meer informatie over Italiaanse boetes vindt u op onze website.